Fillon opgeroepen voor verhoor, maar zet campagne voort

De Franse presidentskandidaat is de afgelopen tijd in verlegenheid gebracht vanwege de zaak rond de vermeend fictieve banen van zijn vrouw Penelope.

François Fillon
François Fillon Foto Christophe Archambault / AFP
Update 14.25 uur: oud-minister van Landbouw Bruno Le Maire heeft zich teruggetrokken uit het campagneteam van Fillon, uit onvrede over de beslissing van Fillon om door te gaan met zijn strijd om het presidentschap. Dat meldt Le Maire in een verklaring op Twitter.

De Franse presidentskandidaat François Fillon moet 15 maart verschijnen bij de onderzoeksrechters die de zaak behandelen rondom de vermeend fictieve banen van zijn vrouw. Hoewel de kans groot is dat hij die dag officieel in staat van beschuldiging gesteld wordt, zet hij zijn verkiezingscampagne voort, liet hij weten op een ingelaste persconferentie in Parijs.

“Ik geef niet op. Ik ga door tot het einde, want meer nog dan ikzelf, wordt de democratie uitgedaagd.”

De campagne van de centrumrechtse Fillon loopt stroef sinds het weekblad Le Canard Enchaîné in januari onthulde dat zijn vrouw jarenlang goed betaald parlementair assistent van haar man was, zonder dat duidelijk was wat ze daarvoor deed. Hoewel de Assemblée Nationale niet in detail heeft vastgelegd wat de taken van medewerkers van parlementsleden zijn, stelde het Parijse financiële parket een vooronderzoek in.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit was het vrij summiere persbericht waarin Fillon vanmorgen zijn bezoek aan de landbouwbeurs afzegde: https://t.co/3O4EROgzVh

Landbouwbeurs

Nadat Fillon vanmorgen op het laatste moment een bezoek aan de politiek belangrijke landbouwbeurs in Parijs afzegde, speculeerden Franse media over een mogelijk einde van zijn campagne. Fillon heeft eerder gezegd dat hij zich zou terugtrekken uit de presidentsrace als hij daadwerkelijk in staat van beschuldiging gesteld wordt (‘mis en examen’). Maar de laatste weken was hij daar minder stellig in geworden.

“Ik ontken de feiten”, zei Fillon. “Ik heb geen publiek geld verduisterd.” Justitie maakt zich volgens hem schuldig aan “politieke moord” door hem op te roepen twee dagen voordat de officiële periode sluit voor een presidentskandidatuur. “Men vermoordt niet slechts mij, maar de presidentsverkiezing”, zei hij.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Fillon: “Ik geef niet op, ik geef niet in, ik trek me niet terug, ik ga door tot het einde.”

De entourages van Fillon en van de eveneens door juridische affaires geplaagde Marine Le Pen pleiten sinds vorige week voor een “judiciële wapenstilstand” tot na de presidents- en parlementsverkiezingen van dit voorjaar. Minister van Justitie Jacques Urvoas wees dat direct van de hand. “Nee, er is niet een justitie voor de geprivilegieerden en een justitie voor de anoniemen”, zei hij tegen televisiezender France 2.

Lees ook: Roep om vervanging van presidentskandidaat Fillon groeit

In de laatste peilingen zou niet Fillon, maar de partijloze kandidaat Emmanuel Macron met Marine Le Pen van het Front National de tweede stemronde op 7 mei halen. Het verschil is klein: Fillon staat volgens onderzoeksbureau Opinionway op 21 procent van de stemmen in de eerste ronde, Macron op 24 procent.