Recensie

Recensie Film

Een gelikte en overvolle Hollywoodimitatie

Jammer aan De premier is dat regisseur Van Looy, die goede thrillers op zijn naam heeft, er allerlei onnodige subplots bij verzon.

Het uitgangspunt van de Vlaamse film De premier is aardig. Tijdens een Europese top wordt de Belgische premier (Koen De Bouw) door een groep terroristen gedwongen de Amerikaanse president te vermoorden. Doet hij dit niet, dan worden zijn gegijzelde vrouw en kinderen doodgeschoten. Hun stoutmoedige plan is uitstekend voorbereid. Het doen en laten van de premier wordt gevolgd door alom aanwezige videocamera’s en middels een microfoontje in het horloge dat de criminelen hem omdoen. De vraag of dit heel geloofwaardig is, onderdruk je een tijdlang. Blijkbaar hebben ze alle camera’s gehackt.

Jammer aan De premier is dat regisseur Van Looy, die goede thrillers als Loft (de Vlaamse en Amerikaanse versie) en De zaak Alzheimer op zijn naam heeft, er allerlei onnodige subplots bij verzon. Het maakt zijn film zo overvol, dat je voor nadenken geen tijd hebt. Alsof hij aanvoelt dat de hele boel instort als je tijd krijgt even te reflecteren op de logica van zijn scenario.

De premier is ook een beetje te gelikt gefilmd en imiteert iets te opzichtig Hollywoodthrillers. Heel verstandig is dat niet, gezien het beperktere budget en de gaten in het script. Van Looy is daarnaast heel erg van de oude stempel, met tromgeroffel op de soundtrack om scènes spannender te maken. Vergeefse moeite.