Dit is het politieke A-team van Wilders

De PVV-campagne De PVV gaat weer de straat op. Partijleider Geert Wilders neemt de beslissingen vooral zelf. Toch heeft ook hij een campagneteam.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders gaat op de foto na het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders gaat op de foto na het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Het bureau in het kantoor van Geert Wilders is bezaaid met kranten, multomappen en rapporten. Aan tafel zitten zes mensen als Wilders zijn telefoon pakt en een foto maakt. Het is begin december. De verkiezingscampagne wordt gepland. „The A-team”, zet Wilders bij de foto op Twitter.

De PVV gaat weer de publiekelijk campagnevoeren, maakte Wilders woensdagavond bekend in een persverklaring. Wilders schortte eerder de publieke campagne op, uit bezorgdheid over het beveiligingslek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Het leek er daardoor op dat Wilders zich nauwelijks nog zou laten zien.

Dat is een probleem, want Wilders ziet als zijn grootste opdracht: mensen naar de stembus krijgen. Opmerkelijk genoeg deed hij daar tot nu toe nauwelijks moeite voor. Zo gaf hij vrijwel alleen interviews aan buitenlandse media, maar zegde hij Nederlandse interviews één voor één af.

Luister ook naar Haagse Zaken #2: Geert Wilders, een aflevering van onze politieke podcastserie

Die aanpak bracht de partij in een negatieve spiraal. In de peilingen is de PVV al een tijdje aan het dalen. Volgens de laatste Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van zes peilingen, heeft de PVV de leidende positie verloren en staat de partij nu gelijk met de VVD. Terwijl de PVV eerder zeer stevig aan kop ging. Wilders gaat dat beeld proberen te kantelen met flyeracties in Breda, Valkenburg en Heerlen. Ook zal hij verschillende interviews geven.

Wie waren bij dat besluit betrokken? Wilders neemt zijn beslissingen vooral zelf. Maar ook de PVV-leider heeft een team om zich heen, al is het bij de PVV veel minder duidelijk dan bij andere partijen wie campagneleider is en wie spindoctor.