Boskalis vertrekt met staart tussen de benen bij bodemonderzoeker Fugro

Het doet denken aan een leeuw die zijn prooi besluipt om vervolgens de aanval te kiezen. Soms komt het niet zover, overschat het roofdier zijn kracht of onderschat hij het verzet van zijn tegenstander.

Zo verging het bagger- en sleepdienstconcern Boskalis, dat dinsdag bekendmaakte het laatste restje van zijn belang in Fugro van de hand te hebben gedaan. Met de verkoop van 7,9 miljoen aandelen tegen een prijs van 14,50 euro per stuk kwam er een einde aan de brutale poging van de Papendrechtse baggeraar om de bodemonderzoeker uit Leidschendam tot ‘samenwerking’ te dwingen. Over te nemen dus, want hoewel Boskalis-topman Peter Berdowski het woord nooit in de mond nam, twijfelde niemand eraan of de baggeraar erop uit was Fugro in te lijven.

De toenadering was ook niet bepaald vriendelijk: in november 2014 nam Boskalis een belang in Fugro, dat het snel uitbreidde tot vlak onder de 30 procent. Eerst aanbellen bij het bestuur had ook gekund. Boskalis koos ervoor via de achterdeur alvast in de bijkeuken te gaan staan.

En waarom ook niet? Fugro lag op apegapen door de daling van de olieprijs. Het verzet was er niet minder om. Fugro hecht nogal aan zijn onafhankelijkheid en trok alle trucs uit de kast om Boskalis weg te jagen.

Een interessante worsteling lag in het verschiet, ware het niet dat Boskalis ook niet immuun is voor dalende olieprijzen. De baggeraar zit alleen verderop in de keten en krijgt de klap dus later. Maar nu is ook Boskalis verzwakt, bleek uit de afboeking van 840 miljoen die het vorige week bekendmaakte. En dus werd het een aftocht met de staart tussen de benen.