Barack en Michelle Obama krijgen 60 miljoen dollar voor twee boeken

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle krijgen van uitgeverij Penguin Random House een voorschot van zestig miljoen dollar voor het schrijven van ieder een boek over hun tijd in het Witte Huis. Dit is voor het eerst dat de boeken van een ex-president en zijn vrouw in één transactie worden verkocht.

Het bedrag voor de Obama’s ligt aanmerkelijk hoger dan dat voor hun voorgangers. Bill Clinton kreeg 15 miljoen dollar voor zijn boek My Life. Presidentskandidaat Hillary Clinton kreeg 8 miljoen voor Living History. George W. Bush verdiende 10 miljoen aan Decision Points.

Obama lijkt een betere investering dan zijn voorgangers, gezien zijn internationale populariteit en het succes van zijn eerdere boeken bij zowel het publiek als de critici.

Obama schreef al. Zijn eerste boek, de bestseller Dreams from My Father, verscheen in 1995, enkele weken voor hij de politiek in ging. Veelbelovend is dat hij een dagboek bijhield tijdens zijn acht jaar in het Witte Huis – The New York Times zegt te hopen op veel achter-de-schermen-scènes.

De krant wijst erop dat het nieuws over de boekendeal naar buiten kwam terwijl Obama’s opvolger, president Trump, voor het eerst het congres toesprak: „Deze boeken kunnen een andere kijk geven op de regering-Obama, op het moment dat een nieuwe Republikeinse regering haar best doet om onderscheidende delen van Obama’s beleid weer af te breken.” De beide Obama’s willen volgens de uitgeverij „een flink deel” van de opbrengst schenken aan een goed doel.