Voetbal

Andries Jonker nieuwe coach bij VfL Wolfsburg

Andries Jonker moet VfL Wolfsburg voor degradatie behoeden. De Bundesligaclub heeft de 54-jarige Nederlander aangesteld als vervanger van de zondag ontslagen coach Valérien Ismaël. Voor Jonker betekent het een terugkeer naar de club waar hij van 2012 tot 2014 assistent-trainer was, destijds onder de hoofdtrainers Felix Magath en Dieter Hecking. Hecking werd in oktober vorig jaar ontslagen en opgevolgd door jeugdtrainer Ismaël. Die kreeg de miljoenenploeg echter ook niet aan het winnen. Jonker, die een contract tekent tot medio 2018, moet nu als derde coach dit seizoen Wolfsburg in de Bundesliga zien te houden. De ploeg met daarin de Nederlanders Jeffrey Bruma en Riechedly Bazoer staat veertiende met 22 punten. „Ik heb met grote verbazing gezien hoe het team steeds minder is gaan presteren”, zei Jonker. De coach, die Uwe Speidel en voormalig Arsenal-speler Fredrik Ljungberg als assistenten heeft meegenomen, debuteert zaterdag in de uitwedstrijd tegen Mainz. Jonker komt over van Arsenal waar hij hoofd jeugdopleidingen was. Voordat hij in 2012 als assistent in Wolfsburg aan de slag ging, vervulde hij diezelfde rol bij Bayern München onder Louis van Gaal. Na het vertrek van Van Gaal maakte Jonker het seizoen af. (ANP)