Usher & The Roots, Emeli Sandé en Solange naar North Sea Jazz

Ook aan grote jazznamen is er dit jaar geen gebrek, met optredens van onder andere het Wayne Shorter Quartet en Dianne Reeves. Typhoon treedt op met pianist Jef Neve.

De Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington tijdens North Sea Jazz 2016.
De Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington tijdens North Sea Jazz 2016. Foto Paul Bergen/ANP

R&b-zanger Usher met hiphopformatie The Roots, de zangeressen Solange, Emeli Sandé, Erykah Badu en Gladys Knight komen naar het North Sea Jazz festival. De organisatie maakte dinsdag een nieuwe selectie namen bekend voor de aankomende editie van 7, 8 en 9 juli.

Hiphopformatie De La Soul treedt op, als ook Cory Henry met zowel zijn Funk Apostles als het Metropole Orkest met de jonge multi-instrumentalist Jacob Collier. Wat grote jazznamen betreft is er dit jaar weer keuze te over: het Wayne Shorter Quartet with Casco Philharmonic, zangeres Dianne Reeves, het nieuwe kwartet van bassist Christian McBride en het McCoy Tyner Trio heeft de pianisten Craig Taborn en Geri Allen te gast. Van de nieuwe jazzgeneratie treden Kamasi Washington, Robert Glasper en Makaya McCraven op.

Verder zijn er optredens van de Britse zanger Sampha, de nieuwe hiphopartiesten Noname en Mick Jenkins, de nieuwe band Bokanté van Snarky Puppy’s Michael League en het nieuwe talent Jeangu Macrooy. Bijzonder is ook de duoshow van rapper Typhoon met de Vlaamse pianist Jef Neve. Verder: Dhafer Youssef, Yussef Kamaal Sextet, The Cinematic Orchestra, het Tomasz Stanko / Enrico Rava Quintet en Eric Vloeimans met de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Eerder bevestigde North Sea Jazz de comeback van Jamiroquai plus concerten van Norah Jones, Steve Winwood, Van Morrison, Mavis Staples en Avishai Cohen. De kaartverkoop voor het festival is reeds gestart.