Trumpblog

Assad: ‘Samenwerken met Trump in theorie nog mogelijk’

We sluiten dit Trumpblog af

Wij sluiten dit blog weer af. Voor verdere ontwikkelingen in Trumpland kunt u naar onze nieuwe blog.

Bezoek Merkel aan Trump uitgesteld vanwege weer

Het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de Amerikaanse president Donald Trump dat dinsdag plaats zou vinden gaat niet door. Vanwege voorspelde sneeuwstormen aan de Amerikaanse oostkust is haar reis naar de Verenigde Staten uitgesteld, zo liet Merkel aan persbureau Reuters weten. Het bezoek wordt vooralsnog verplaatst naar vrijdag aanstaande.

De ontmoeting tussen Merkel en Trump kan een zware missie worden, schreef onze correspondent in Duitsland Juurd Eijsvoogel eerder.

Ook al hebben Trump en Merkel elkaar niet eerder ontmoet, ze hebben wel een geschiedenis. Hij noemde haar vluchtelingenbeleid in 2015 „krankzinnig”. Zij feliciteerde hem na zijn verkiezing, maar voegde er meteen aan toe dat de nauwe band met Amerika wel gebaseerd is op bepaalde waarden, en dat ze hoopt op samenwerking – als de president die waarden respecteert.

Lees ook: Merkel en de ‘moeilijke man’ Trump

'Trump wil Chinese president Xi uitnodigen op Mar-a-Lago'

President Donald Trump is van plan de Chinese president Xi Jinping in april uit te nodigen in zijn buitenhuis Mar-A-Lago in Florida. Dat meldt de Amerikaanse website Axios maandag. Volgens betrokken ambtenaren zal het bezoek vooral bestaan uit werksessies en zal het bezoek waarschijnlijk plaatsvinden op 6 en 7 april.

Een eventueel bezoek van Xi aan het buitenhuis van Trump zou opvallend zijn. De twee landen staan op gespannen voet. Trump wist in februari nog een openlijke crisis met het land af te wenden nadat hij op verzoek van Xi had gezegd dat hij de zogenaamde 'Een China'-politiek volledig zal respecteren. Eerder zei hij nog dat hij zich niet gebonden achtte aan afspraak omtrent Taiwan.

Ook Trumps plannen rond het protectionistische economische beleid van de Verenigde Staten lijken niet goed te vallen in China. Bovendien liet China onlangs weten zich te verzetten tegen de ontmanteling van het internationale klimaatakkoord van Parijs. Trump heeft herhaaldelijk aangegeven niet veel te zien in klimaatbeleid.

Een bezoek van de Japanse premier Abe zorgde in februari nog voor ophef. Tijdens het diner met Abe werd namelijk bekend dat Noord-Korea een ballistische raket had getest waarna Trump en zijn medewerkers hiermee meteen aan de slag gingen. Er was ondertussen nauwelijks beveiliging aanwezig en de bezoekers van het landhuis konden Trump gewoon aanspreken terwijl hij aan het werk was met geheime informatie.

Lees ook: Gasten op Trumps resort zaten zaterdag ineens in de Situation Room

Assad: 'Samenwerken met Trump in theorie nog mogelijk'

De Syrische president Bashar al-Assad houdt vol dat hij "in theorie" mogelijkheden ziet tot samenwerking met zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Dat zei Assad in een interview met de Chinese tv-zender Phoenix, meldt persbureau Reuters.

Een van Trumps belangrijkste speerpunten tijdens zijn presidentscampagne was de strijd tegen de radicale islam. Trump zei de ideologie van Islamitische Staat (IS) te willen "verpletteren". Assad vindt dat van die belofte nog weinig terecht is gekomen. "Maar we hebben nog altijd de hoop dat Trumps regering haar woorden zal nakomen", zei de president.

Trumps voorganger Barack Obama wilde absoluut niets weten van samenwerking met Assad. Hij wilde dat de Syrische president zou vertrekken en steunde de rebellen die het opnamen tegen Assads regime.

Amerikaanse vlaggen

De afgelopen verschenen er pantervoertuigen getooid met opvallende Amerikaanse vlaggen op het Syrische slagveld. De Amerikanen verzamelden troepen bij de stad Manbij, om zeker te stellen dat de facties die daar strijden tegen IS het vizier niet op elkaar richten. Honderden Amerikaanse mariniers gaan daarnaast een rol spelen in de bevrijding van IS-hoofdstad Raqqa.

Lees ook: Hoe denkt Trump IS te gaan uitroeien?

Assad is daarvan niet onder de indruk. Hij zei in het interview dat de Amerikanen slechts "enkele losse aanvallen" hebben uitgevoerd, daarmee waarschijnlijk doelend op de commando-operaties die de Verenigde Staten al langere tijd ontplooien in Syrië.

Daarnaast benadrukte Assad dat hij geen toestemming heeft gegeven voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in zijn land. "Alle buitenlandse troepen die zonder onze uitnodiging Syrië binnenkomen, zijn een invasiemacht. Daar schieten we niets mee op."

Federale rechter: Syrisch gezin mag niet geweigerd worden

Een federale rechter in Wisconsin heeft besloten dat een Syrisch gezin dat asiel heeft aangevraagd niet geweigerd mag worden op basis van het nieuwe inreisverbod van de Amerikaanse president.

De vader van het gezin is afkomstig uit Aleppo en vluchtte in 2014 naar de Verenigde Staten. Hij kreeg asiel en startte ook een asielprocedure voor zijn vrouw en driejarige dochter.

Door het inreisverbod eind januari en het aangepaste inreisverbod dreigden zijn vrouw en dochter Amerika niet meer in te mogen. Vanwege de veiligheid heeft de federale rechter besloten dat de gezinsleden naar Amerika mogen komen.

Juridisch getouwtrek

Het is de eerste keer dat een rechter zich over een zaak heeft uitgesproken sinds het nieuwe inreisverbod van kracht is. In het nieuwe inreisverbod mogen inwoners van islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran de VS niet meer in. Alleen onderdanen van Irak worden in het nieuwe inreisverbod gespaard en mogen het land wel in. Houders van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, de zogenoemde green card, kunnen ook vrij inreizen.

Lees ook: Het juridische kwetsbare decreet van Trump

Deze uitspraak geldt alleen voor het Syrische gezin. Ondertussen is het nieuwe inreisverbod alweer onderwerp van een nieuwe juridische strijd. De staten Washington, Maryland, Oregon, New York, Minnesota, Massachussetts en New York willen het nieuwe inreisverbod door de rechter laten blokkeren en zijn daarvoor een juridische procedure gestart. Hawaï spant een aparte rechtszaak aan, vanwege de schade aan het toerisme.

Vrijdag werd bekend dat de federale rechter nog geen uitspraak doet over het verbod. De advocaten van de protesterende staten moeten met uitgebreidere documentatie komen om hun tegenargumenten te ondersteunen.

'Spicer breekt regels met enthousiaste tweets over banengroei'

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer heeft mogelijk de regels overtreden door iets te snel en te enthousiast te twitteren over gunstige banencijfers in de VS.

Volgens een al tientallen jaren bestaande wet moeten regeringsmedewerkers minstens een uur wachten met reageren op nieuwe economische data om "het onderscheid te behouden tussen de beleidsneutrale vrijgave van cijfers door statistiekbureaus en de interpretatie daarvan door beleidsmedewerkers."

Spicer tweette vrijdag snel na de bekendmaking van de sneller dan verwachte Amerikaanse banengroei dat het toch geen slechte start was van dag 50 van de nieuwe regering:

Twitter avatar PressSec Sean Spicer Not a bad way to start day 50 of this Administration https://t.co/pysL1jxLpq

Great news for American workers: economy added 235,000 new jobs, unemployment rate drops to 4.7% in first report for @POTUS Trump

— Sean Spicer (@PressSec) March 10, 2017

Tijdens zijn persconferentie later op de dag verontschuldigde Spicer zich voor zijn enthousiasme:

"We zijn opgewonden dat zoveel Amerikanen weer werk hebben gevonden. Dus ik bied mijn excuses aan als we ietwat te opgewonden waren."

Ook stafchef Reince Priebus tweette al binnen het uur over de nieuwe banencijfers.

Ook Maryland vecht nieuwe "inhumane" inreisverbod aan

De staat Maryland doet ook mee aan de juridische strijd tegen het nieuwe inreisverbod van president Trump. De staat Washington stapte als eerste naar de rechtbank en kreeg eerder al navolging van Oregon, Minnesota, Massachussetts en New York.

Nu sluit ook Maryland zich daarbij aan, laat de openbaar aanklager van de staat weten:

"Het tweede decreet van de president is nog steeds een moslimban. De regering blijft proberen een beleid in te voeren dat inhumaan en ongrondwettelijk is, maar ons ook minder veilig maakt in plaats van veiliger. Het maakt ons minder concurrerend en stuurt de beste academici, wetenschappers en ingenieurs van over de hele wereld de boodschap dat ze niet welkom zijn. Dat zal schade toebrengen aan de universiteiten en economie van Maryland. Het is niet slim, illegaal en niet Amerikaans."

De staat Hawaï spant een aparte rechtszaak aan tegen het inreisverbod. Volgens de openbaar aanklager op het eiland leidt Hawaï meer schade dan andere staten omdat het toerisme er zwaar onder zal lijden.

Trump nodigt Palestijnse president Abbas uit in Witte Huis

President Trump heeft het Palestijnse staatshoofd Mahmoud Abbas uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Dat meldt een woordvoerder van Abbas aan persbureau Reuters.

Het is nog niet bekend wanneer Abbas komt, maar volgens de zegsman gaat hij al "erg snel" richting Washington. De twee presidenten spraken elkaar eerder op de dag aan de telefoon. Het was de eerste keer dat Trump en Abbas contact hadden met elkaar.

Trump is niet al te populair onder de Palestijnen, vanwege zijn pro-Israëlische houding. Trump minder fel gekant dan Obama tegen illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied, hoewel de Republikein tijdens een persconferentie wel aan premier Netanyahu vroeg of het "wat minder kan" met de nederzettingen. Ook blijft Trump vaag over de vraag of er een Palestijnse staat moet komen.

'Gottlieb gaat mogelijk FDA leiden'

Dr. Scott Gottlieb wordt waarschijnlijk genomineerd om de Food and Drug Administration (FDA) te leiden, de Amerikaanse versie van de Voedsel- en Warenautoriteit. Dat laten bronnen vrijdag aan persbureau Reuters weten. Mogelijk komt de nominatie van de conservatieve expert op het gebied van zorgbeleid vrijdag al.

De 44-jarige Gottlieb moet dan nog worden goedgekeurd door de Senaat. Als hij die selectie doorstaat, krijgt hij de taak om Trump plannen uit te voeren om regelgeving op het gebied van voedsel, medicijnen, tabak en cosmetica drastisch terug te brengen.

Gottlieb is nu nog een onderzoeker bij het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank die goede banden onderhoudt met de Republikeinse Partij. Hij is ook werkzaam voor een durfkapitaalfonds. Gottlieb werkte al eerder voor de FDA. Toen pleitte hij voor minder stringente regelgeving om medicijnen goed te keuren.

Ook Washington en New York vechten nieuw inreisverbod aan

Nadat eerder al Hawaï aankondigde het nieuwe inreisverbod van Trump te gaan aanvechten, hebben de staten Washington en New York zich bij de juridische strijd tegen het decreet gevoegd. Op een persconferentie donderdag zei openbaar aanklager van Washington Robert Ferguson dat hij ervan overtuigd is dat de opschorting van het vorige verbod óók geldt voor Trumps nieuwe decreet.

Ferguson zei tijdens de persbijeenkomst dat hij de federale rechter in Seattle - die Trumps eerdere decreet opschortte - gaat vragen om te bevestigen dat ook het nieuwe inreisverbod van Trump onwettig is. De openbaar aanklager van New York kondigde daarop aan zich aan te sluiten bij de rechtszaak die Ferguson gaat aanspannen.

Het nieuwe verbod werd maandag door Trump getekend en treedt 16 maart in werking. Het houdt onder meer in dat er geen nieuwe visa verstrekt worden aan reizigers uit zes overwegend islamitische landen: Iran, Soedan, Syrië, Jemen, Libië en Somalië. Irak is van de lijst gehaald. Voor mensen die al een geldig visum of green card hebben, worden uitzonderingen gemaakt.

Lees meer over het nieuwe decreet: Het nieuwe inreisverbod van Trump blijft juridisch kwetsbaar

Jon ‘lichtgewicht’ Huntsman voorgedragen als ambassadeur in Moskou

Foto Chris Keane / Reuters

Trump heeft de voormalig gouverneur van Utah Jon Huntsman gevraagd om ambassadeur te worden in Rusland. Als de Senaat instemt met de aanstelling dan zal hij een van de meest gevoelige diplomatieke functies moeten gaan vervullen te midden van een onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Huntsman heeft het aanbod geaccepteerd. Hij is al twee keer eerder ambassadeur geweest in Singapore en China. Ook werd hij genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Trump.

De 56-jarige Huntsman, een mormoon, heeft zoals meerdere republikeinen een roerige geschiedenis met de president. In 2012 viel Trump Huntsman, toen de ambassadeur in Beijing onder Obama, in een serie tweets aan. De huidige president noemde hem een ‘lichtgewicht’ en ‘zwak’.

Nadat Trump officieel de kandidaat was geworden van de partij steunde Huntsman zijn nominatie. Maar na het uitlekken van de ‘Acces Hollywood’-tape met de beruchte `grab 'em by the pussy´-monoloog riep hij Trump op om uit de verkiezingen te stappen zodat de huidige vice-president Mike Pence zijn plek in zou kunnen nemen.

China staat registratie tientallen Trumpmerken toe

Na een jarenlange juridische strijd heeft China The Trump Organization toestemming gegeven om 38 nieuwe handelsmerken te registreren. Door het besluit maken critici zich ernstig zorgen over mogelijke belangenverstrengeling, meldt het persbureau AP.

Trump vocht al meer dan tien jaar voor de rechten op zijn naam in China. Volgens ethische waakhonden kan het geen toeval zijn dat Trump nu hij president is van de Verenigde Staten gelijk heeft gekregen. Trump heeft het bedrijf niet overgedragen aan een zogeheten ‘blind trust’ is om belangenverstelling te voorkomen. In plaats daarvan hebben zijn twee zoons nu de leiding over The Trump Organization.

Als blijkt dat Trump een speciale behandeling heeft gekregen vanwege zijn functie, dan is dat in strijd met de Amerikaanse grondwet. Critici zijn bang dat China in ruil iets terug verwacht van de president.

Het besluit van China werd eind februari bekend gemaakt en kan nog negentig dagen worden aangevochten. Het Trumpmerk kan nu door het bedrijf onder andere gebruikt worden voor de ontwikkeling van spas, massage salons, golfclubs, hotels, verzekeringen, restaurants en zelfs escort services.

Pakkende naam voor alternatieve vervanger Obamacare

Op dinsdag dienden de Republikeinen hun wet in om Obamacare te vervangen. En hoewel de door de Republikeinen zo gehate wet algemeen bekend stond onder Obamacare, was dat niet de officiële naam. Dat was het veel saaiere 'Patient Protection and Affordable Care Act'. Het plan van Trump om Obamacare te vervangen heet voorlopig de American Health Care Act.

Dat moet beter kunnen, moet een Republikein gedacht hebben. Een alternatief voorstel om Obamacare te vervangen van de Republikeinse afgevaardigde Pete Sessions heeft als Trumpiaanse naam meegekregen 'The World's Greatest Healthcare Plan of 2017'. Op 1 maart diende Sessions het officieel in, al werkte hij er al bijna twee jaar aan. In onderstaande filmpje legt Sessions het plan uit.

Trump in het nauw door nieuw zorgplan

Op dinsdagavond presenteerden de Republikeinse leiders in het Congres hun plan om Obamacare af te schaffen, en te vervangen door een nieuw zorgstelsel. Alle oppositiejaren hadden de Republikeinen dit beloofd, dus de stap was, geredeneerd vanuit de Republikeinse orthodoxie, logisch.

Maar het effect is desastreus voor de partij, schrijft Guus Valk. De conservatieve vleugel vindt het plan niet ver genoeg gaan, en noemt het ‘Obamacare 2.0.’ De Amerikaanse bevolking, onder wie ook veel Republikeinse kiezers, vindt het juist veel te ingrijpend. Het is daarom zeer de vraag of er onder Trump ooit een nieuw zorgstelsel gaat komen.

Hawaï gaat nieuw inreisverbod aanvechten

De Amerikaanse staat Hawaï gaat het nieuwe inreisverbod van de regering van president Donald Trump aanvechten. Dat maakte de staat dinsdagavond (lokale tijd) bekend. Hawaï gaat bij de federale rechter vragen of het decreet van president Trump dat het verbod instelt, kan worden opgeschort, meldt persbureau Reuters.

De procureur-generaal van de staat trekt in een verklaring fel van leer tegen het nieuwe verbod:

"Dit decreet is niets minder dan een moslimban 2.0. Onder het mom van de nationale veiligheid worden nog altijd immigranten en vluchtelingen op de korrel genomen. De deur staat open voor nog meer beperkingen."

Decreet

Maandag tekende Trump het decreet voor een herzien inreisverbod. Het bepaalt dat mensen uit de overwegend islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Libë, Syrië en Iran de Verenigde Staten negentig dagen lang niet binnen mogen komen. Irak, dat wel op de zwarte lijst stond bij de eerste versie van het verbod, valt niet meer onder de uitgesloten landen, omdat het nauw samenwerkt met de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat.

De regering-Trump heeft meer wijzigingen doorgevoerd in het nieuwe inreisverbod, in de hoop dat het niet zoals de vorige versie sneuvelt voor de rechter. Het gaat bijvoorbeeld niet direct in, maar pas op 16 maart. Zo kunnen mensen die getroffen worden door de ban zich erop voorbereiden. En staten hebben tijd om bezwaar aan te tekenen, wat Hawaï nu dus heeft gedaan.

Lees ook: Het nieuwe inreisverbod van Trump blijft juridisch kwetsbaar

Snelle afhandeling

Zowel de staat als de regering dringen bij de federale rechtbank op een snelle afhandeling. De beide partijen zien de zaak het liefst voorkomen op 15 maart, een dag voor het verbod van kracht wordt. Als de rechter het decreet van Trump dan inderdaad opschort, hoeft het verbod niet op stel en sprong ongedaan gemaakt te worden. Dat was wel noodzakelijk bij het oorspronkelijke inreisverbod. Trump voerde dat eind januari per direct in, wat tot grote chaos leidde.

Nu ze een herziene versie van de travel ban heeft gepresenteerd, heeft de regering haar beroep tegen de opschorting van de oorspronkelijke versie laten vallen. Dat meldt Reuters. Begin februari zette de federale rechter een streep door het inreisverbod, nadat de staat Washington bezwaar had aangetekend. Trump sprak woedend van een "zogenaamde rechter" en tekende een beroep aan, dat nu dus van tafel is.

Carson noemt slaven "immigranten"

De nieuwe Amerikaanse minister van Huisvesting Ben Carson heeft maandag op zijn eerste werkdag immigranten met slaven vergeleken. Carson deed dat in een toespraak voor zijn nieuwe medewerkers. Burgerrechtenbewegingen reageren verbolgen.

Bij wijze van introductie vertelde Carson anekdotes over zijn tijd als neurochirurg. Ook prees hij immigranten die er alles aan doen om in de VS een beter leven voor zichzelf op te bouwen. Hij deed dat onder meer door te zeggen:

"Er waren ook andere immigranten die hier zijn gekomen op de bodem van slavenschepen. Zij werken zelfs langer en harder voor minder. Maar zij hadden ook de droom dat eens hun zonen, dochtens, kleinzonen en kleindochters misschien wel geluk zouden ervaren in dit land."

Afrikaanse slaven kwamen echter niet vrijwillig naar de Verenigde Staten en hadden eeuwenlang maar weinig rechten. Carson, zelf Afro-Amerikaans, kreeg meteen felle kritiek op Twitter, onder meer van The National Association for the Advancement of Colored People (NAACP):

Twitter avatar NAACP NAACP Immigrants??? https://t.co/f0RH7iXBrn

Ben Carson just referred to *slaves* as "immigrants"

"There were other immigrants who came here in the bottom of slave ships..." pic.twitter.com/WkFrm3dYCB

— Steve Kopack (@SteveKopack) March 6, 2017

Volgens het Anne Frank Centrum voor Wederzijds Respect gaat het om een "beledigende opmerking als het waar is". Acteur Samuel L. Jackson mengde zich eveneens in de discussie:

Twitter avatar SamuelLJackson Samuel L. Jackson OK!! Ben Carson....I can't! Immigrants ? In the bottom of SLAVE SHIPS??!! MUTHAFUKKA PLEASE!!!#dickheadedtom

Een woordvoerder van het Ministerie voor Huisvesting reageert tegenover persbureau Reuters gematigder. Hij noemt de reactie "de meest cynische interpretatie van de opmerkingen van de minister". "Niemand gelooft in alle eerlijkheid dat hij vrijwillige immigratie gelijkschaalt met onvrijwillige slavernij."

Trump presenteert vervanger Obamacare

Het was een van de speerpunten van zijn campagne: het afschaffen en vervangen van "het gedrocht Obamacare". Maandag presenteerde Donald Trump zijn plannen voor een nieuwe zorgverzekeringswet, de Affordable Care Act. Belangrijkste verandering: de verplichte zorgverzekering komt te vervallen.

Mensen die niet verzekerd zijn, hoeven namelijk geen boete meer te betalen. In plaats daarvan wil Trump Amerikanen stimuleren een zorgverzekering te nemen door middel van polisvoordelen. Die belastingvoordelen, gebaseerd op leeftijd, vervangen het systeem van tegemoetkomingen op basis van inkomen dat onder Obamacare van kracht was.

Bovendien blijft het Medicaid-programma, voor de allerarmsten, bestaan. Ook andere elementen uit Obamacare blijven behouden. Verzekeraars mogen geen mensen Zo mogen verzekeraars geen zieke mensen weigeren als die bij hen aankloppen. Daarnaast blijft het voor Amerikanen tot 26 jaar mogelijk om meeverzekerd te zijn met hun ouders.

Woensdag praat de Senaat over de nieuwe wet. Of deze er doorkomt, is maar de vraag. Republikeinen zijn niet unaniem enthousiast: voor sommigen bevat de wet nog te veel 'Obamacare-elementen' en staan zij juist een restrictieve overheid voor.

'Irak van lijst inreisverbod'

President Donald Trump gaat maandag een nieuwe poging doen om het inreisverbod voor reizigers uit overwegend islamitische landen ten uitvoer te brengen. Hij zal Irak van de lijst met landen halen waar het inreisverbod op van toepassing is. Dat schrijft persbureau AP op basis van een factsheet die door het Witte Huis werd uitgedeeld aan Amerikaanse politici.

Het is de bedoeling dat Trump het nieuwe decreet op maandag tekent. Irak zou van de lijst zijn gehaald omdat de Irakese regering maatregelen heeft genomen, zoals een verscherpte visumcontrole en het delen van data. Ook de samenwerking met de VS tegen Islamitische Staat zou hebben meegewogen bij de beslissing Irak te schrappen. Duizenden Irakezen vochten laatste jaren met Amerikaanse troepen. Sommige reisden naar de VS uit angst voor vergelding van landgenoten.

Het nieuwe decreet verbiedt de inwoners van Iran, Libië, Syrië, Somalië, Soedan en Jemen in ieder geval de komende negentig dagen een nieuw visum aan te vragen. Reizigers die al een visum hebben, vallen niet onder het verbod. Trump hoopt met het nieuwe decreet juridisch sterker te staan. Zijn vorige inreisverbod werd door verschillende rechters stilgelegd omdat deze discriminerend zou zijn en het vermogen van de staten om degelijk met reizigers om te gaan onmogelijk zou maken.

Nigeria: vermijd elke niet-noodzakelijke reis naar VS

Nigeria heeft zijn burgers geadviseerd niet naar de Verenigde Staten te reizen als dat niet noodzakelijk is. Dat heeft een medewerker van president Muhammadu Buhari gezegd, schrijft persbureau Reuters. Het advies volgt op de weigering van enkele Nigerianen met geldige visa aan de grens met de VS.

Nigerianen moeten "overwegen hun reis uit te stellen totdat er meer duidelijkheid is over het nieuwe immigratiebeleid", zei de assistent van de president Abike Dabiri-Erewa in een verklaring.

Inreisverbod

Het wordt verwacht dat president Trump een dezer dagen een nieuw inreisverbod afkondigt. De eerste poging ondernam hij op 27 januari, maar die werd door een rechter in de staat Washington tegengehouden.

Nigeria stond niet op de lijst van zeven overwegend islamitische landen waarvan het de meeste inwoners onmogelijk zou zijn gemaakt om onder het inreisverbod naar de VS te reizen. Bijna de helft van de Nigerianen is moslim.

Amerikaanse politiek reageert wisselend op beschuldiging Trump afluisterpraktijken

Belangrijke leden van het Congres zeggen gehoor te gaan geven aan de oproep van Trump om de door hem vermoede afluisterpraktijken van Obama te onderzoeken. Dat meldt AP maandag. Het is niet bekend welke leden van Congres dit zijn.

De president beschuldigde Obama er zaterdag in een serie tweets van dat hij tijdens de campagne opdracht had gegeven De Trump Tower af te luisteren. Vervolgens ontkenden woordvoerders van Obama dit en verzocht FBI-hoofd James Comey het ministerie van Justitie publiekelijk afstand te nemen van de beschuldigingen.

Het Witte Huis wil verder niet reageren totdat Congres de zaak gaat onderzoeken. Een woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, noemde de zaak nog wel op de Amerikaanse televisiezender ABC mogelijk "het ernstigste machtsmisbruik” dat zich tot nu toe heeft voorgedaan.

Lees ook:Trump matigt zijn toon, maar niet zijn boodschap

Reacties

De Republikeinen reageren volgens nieuwssite Politico terughoudend. Degenen die zich uitspreken houden zich afzijdig van de beschuldiging van Trump. Zondag zei Republikein Marco Rubio, die in de inlichtingencommissie van de Senaat zit, dat hij “geen bewijs” heeft gezien voor de zaak.

De Democraten reageren feller. Volgens de fractieleider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, is de actie een poging van Trump om de aandacht af te leiden van beschuldigingen dat zijn regering banden heeft met Rusland.

Volgens het Amerikaans rechtssysteem mag een president nooit persoonlijk opdracht geven tot afluisteren, om machtsmisbruik te voorkomen.

Waarom lekt er zoveel uit de regering-Trump?

Lekken zijn van alle tijden, maar uit de regering van president Trump wordt wel erg veel gelekt, schrijft buitenlandredacteur Maartje Somers. Ligt dat aan de regeerstijl van de nieuwe president of is het, zoals Trump lijkt te denken, een gecoördineerde poging om zijn regering te ondermijnen?

Mary-Rose Papandrea, hoogleraar rechten aan de Universiteit van North Carolina en expert op het gebied van media en de wet, heeft een paar mogelijke verklaringen:

"Trump heeft veel conflicten, onder meer met de inlichtingendiensten. Hij probeert niet om vertrouwen te winnen. Daarnaast heeft hij nog steeds opvallend weinig lagere functionarissen benoemd. Daardoor zitten er nog veel mensen uit de tijd van Obama, van wie sommigen ongetwijfeld uit zijn op Trumps val."

'FBI-directeur vroeg Justitie publiekelijk afstand te nemen van uitspraken Trump'

FBI-directeur James Comey heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie dit weekend gevraagd om publiekelijk afstand te nemen van de opmerkingen van Donald Trump, die beweerde dat Barack Obama tijdens zijn ambtsperiode opdracht zou hebben gegeven tot het afluisteren van Trumps telefoons. Dat hebben enkele topambtenaren zondag bevestigd, meldt The New York Times.

Volgens Comey is de bewering van Trump onwaar en hij vroeg dan ook Trumps uitlatingen te corrigeren. Het ministerie heeft niet aan het verzoek voldaan.

Trump vraagt Congres om onderzoek naar vermeende afluisterpraktijken Obama-regering

Donald Trump heeft het Amerikaanse Congres zondag gevraagd te onderzoeken of de Obama-regering zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan afluisterpraktijken. Het onderzoek dat gaande is naar de rol van Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet volgens Trump zo worden uitgebreid.

Zaterdag claimde Trump in de Trump-tower in New York te zijn afgeluisterd door de Obama-regering. Hij gaf hiervoor geen bewijs. Een woordvoerder van Obama ontkende de aantijgingen.

Woordvoerder Obama ontkent afluisterpraktijken

Dat Obama opdracht zou hebben gegeven om gesprekken van president Trump af te tappen tijdens de campagne, is niet waar, aldus een woordvoerder van de ex-president.

Woordvoerder Kevin Lewis laat weten dat noch Obama noch iemand anders van het Witte Huis ooit opgedragen heeft om een Amerikaanse burger af te luisteren. "Iedere suggestie die gedaan wordt om te zeggen dat dat wel zo is, is onwaar", aldus Lewis.

Trump haalde zaterdag in een serie tweets uit naar Obama, omdat volgens de president zijn voorganger tijdens de campagne de opdracht zou hebben gegeven om Trump Tower af te luisteren.

Trump: Obama luisterde Trump Tower af

Donald Trump heeft in een een serie tweets uitgehaald naar Barack Obama. Volgens de president heeft zijn voorganger tijdens de campagne opdracht gegeven Trump Tower af te luisteren:

"Ik durf te wedden dat een goede advocaat een sterke zaak zou kunnen maken van het feit dat president Obama in oktober mijn telefoons heeft afgetapt, vlak voor de verkiezingen."

Trump zegt er "net achter gekomen te zijn" dat hij is getapt, maar gaf geen bronnen of bewijs. De taps zouden niets opgeleverd hebben.

"Hoe diep is Obama gezonken, dat hij mijn telefoons tijdens het zeer heilige verkiezingsproces liet tappen. Dit is Nixon en Watergate. Slechte (of zieke) man!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Terrible! Just found out that Obama had my "wires tapped" in Trump Tower just before the victory. Nothing found. This is McCarthyism!

Foto van Clinton die Pence-nieuws leest gaat viral

De ironie zal weinigen ontgaan zijn. Mike Pence, de Amerikaanse vicepresident, maakte in zijn tijd als gouverneur van Indiana gebruik van een persoonlijk e-mailaccount voor staatszaken, meldde de Indianapolis Star donderdag.

En juist Pence was het die Hillary Clinton tijdens de verkiezingscampagne "de meest oneerlijke presidentskandidaat sinds Nixon” noemde, omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken een persoonlijke e-mailserver gebruikte. De Democratische presidentskandidate werd er door de Republikeinen vaak op aangevallen. "Lock her up!", scandeerden sommige Trump-supporters bij bijeenkomsten van de Republikeinen.

En nu is Pence dus verwikkeld in een zelfde soort schandaal. Hillary Clinton is dat nieuws inmiddels ook onder ogen gekomen, blijkt uit een foto die veel gedeeld wordt op het internet. Op de foto die vrijdag gemaakt is door een passagier van een vlucht van Boston naar New York is de voormalig presidentskandidate te zien. Ze werpt net een blik op de editie van de USA Today waarop het nieuws van Mike Pence' gebruik van zijn persoonlijke e-mailaccount op de voorpagina gedrukt stond:

Photo from @RealSaintNick6 shows Clinton looking USA Today. Here's front page w/ "Pence used personal email in office" A1, above the fold pic.twitter.com/y2Q5eUeixE

— Hunter Schwarz (@hunterschwarz) March 3, 2017

Op sociale media wezen internetgebruikers op de ironie die volgens hen uitgaat van de foto:

@jdawsey1 Hillary just checking the daily news. "Pence used personal email in office." The irony is palpable. pic.twitter.com/oia1ARiZ0g

— Père Noël (@RealSaintNick6) March 3, 2017

When the straight bullshit hits. pic.twitter.com/gB5URJbEaU

— Matt Fuller (@MEPFuller) March 3, 2017

What's HRC looking at? Oh....got it. ☕️☕️

Via @BraddJaffy pic.twitter.com/KNQ81MiyZL

— Yashar (@yashar) March 3, 2017

Pence zegt zelf dat hij niet onwetmatig heeft gehandeld met het gebruik van zijn persoonlijk e-mailadres.

'Trump werkt aan voorstel om illegale migranten tijdelijk van hun kinderen te kunnen scheiden'

De regering van Trump werkt aan een voorstel dat ervoor moet zorgen dat vrouwen en kinderen die illegaal de Verenigde Staten binnenkomen, door de Amerikaanse autoriteiten gescheiden kunnen worden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de overheid.

De maatregel zou moeders die illegaal naar de Verenigde Staten willen komen, moeten afschrikken.

Het voorstel zou de overheid de ruimte geven om de ouders in hechtenis te houden wanneer ze op hun hoorzitting wachten, terwijl de kinderen onder de hoede worden genomen van een Amerikaans familielid of een voogd.

Op dit moment is het nog zo dat illegale migranten tijdens hun asielaanvraag in vrijheid in de Verenigde Staten mogen blijven, tot hun zaak is afgerond. Trump keert zich al langer tegen de huidige praktijk.

Hoe komt de Russische ambassadeur aan zijn grote netwerk in Washington?

Wat hebben de minister van Justitie Jeff Sessions en de voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn gemeen? Allebei kwamen ze in opspraak door hun contacten met Rusland, en allebei hadden ze afspraken met dezelfde Russische diplomaat: de ambassadeur Sergej Kisljak.

Kisljak had twee ontmoetingen met Sessions tijdens de campagne. Eerder verzweeg Sessions deze gesprekken en daarom maakte hij donderdag bekend dat zich volledig afzijdig zal houden van het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Een vergelijkbare situatie speelde zich enkele weken geleden af met veiligheidsadviseur Flynn. Hij loog dat hij met Kisljak niet gesproken zou hebben over de sancties die voormalig president Obama aan Rusland had opgelegd. Flynn moest zijn functie neerleggen.

Wereldwijd vragen media zich daarom af: wie is deze diplomaat en hoe komt hij aan zo'n uitgebreid netwerk in Washington? The New York Times heeft daarom een uitgebreid profiel geschreven van de Rus.

Kisljak blijkt een handige netwerker te zijn; een diplomatieke veteraan, die overtuigd is van het gelijk van Rusland en de hypocrisie van het Westen.

Vijf kabinetsleden vertelden niet de waarheid aan Senaat

Alle aandacht gaat nu uit naar minister van Justitie Jeff Sessions. Heeft hij de Senaat voorgelogen over zijn contacten met Rusland? Maar hij is, zo blijkt uit een overzicht van de onderzoeksjournalistieke site Pro Publica, helemaal niet het enige kabinetslid dat cruciale dingen verzweeg tijdens de hoorzitting die onder ede plaatsvond in de Senaat.

Het gaat in totaal om vijf kabinetsleden. Scott Pruitt, voorzitter van milieu-agentschap EPA; Betsy DeVos, minister van Onderwijs; Steve Mnuchin, minister van Financiën; Tom Price, minister van Gezondheidszorg, en de al eerder genoemde minister van Justitie, Jeff Sessions.

Pruitt verklaarde dat hij als openbaar aanklager in Oklahoma geen persoonlijke mailaccount heeft gebruikt voor staatszaken. Dat was wel het geval, zo blijkt uit onderzoek van Fox25 en AP. Pruitt ontkent.

DeVos zei tijdens de hoorzitting, dat was niet onder ede, dat ze niet betrokken was bij een familiestichting die miljoenen euro's gaf aan een groep die lobbyde tegen rechten van LGBT's. Uit onderzoek van Intercept blijkt dat DeVos 17 jaar vicevoorzitter was van de stichting. Haar respons: dit was een "administratieve fout".

Mnuchin schreef in een verklaring dat OneWest Bank, waar hij bestuursvoorzitter was, niet deed aan het zogenoemde 'robo-sign'. Het automatisch signeren van documenten, zonder goede beoordeling, bij het afsluiten van hypotheken. Uit het onderzoek van The Colombia Dispatch komt een heel ander verhaal naar voren. Zo liet een werknemer weten dat ze per week 750 van deze documenten ondertekende. Persbureau Reuters berichtte dat deze 'robo-sign' werd gebruikt sinds 2011. Het is een belangrijk onderwerp aangezien de huizencrisis en de daaropvolgende economische crisis in de Verenigde Staten grotendeels werden veroorzaakt doordat er rommelhypotheken waren verkocht aan mensen die ze eigenlijk niet konden betalen.

Price liet weten tijdens de hoorzitting dat de korting die hij kreeg bij de aankoop van aandelen in een Australische medisch biotechnologisch bedrijf voor "elke investeerder geldig was". Dit bleek niet het geval. Minder dan twintig Amerikaanse investeerders kregen deze kortings, zo onthulde The Wall Street Journal. Het voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Georgia kreeg de korting van 12 procent na een uitnodiging van de directeur van het bedrijf en een mede-Republikein in het Huis van Afgevaardigden.

Vicepresident Pence gebruikte eerder ook persoonlijke e-mail

De e-mailaffaire rond Hillary Clinton was een zeer belangrijk terugkerend item tijdens de presidentscampagne. Het campagneteam rond Donald Trump zette Clinton meerdere keren weg als "onbetrouwbaar" en "leugenachtig" omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken al haar correspondentie had gevoerd via een privé-server. Tijdens het tv-programma Meet the Press van NBC zei Mike Pence over Clinton dat ze "de meest oneerlijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten [is] sinds Richard Nixon".

Maar nu blijkt vicepresident Pence ook zelf zijn persoonlijke e-mailaccount te hebben gebruikt voor staatszaken. Dat deed hij in de tijd toen hij gouverneur was van Indiana, dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse krant Indystar. Uit de mails die de krant heeft opgevraagd bij de staat Indiana blijkt dat Pence ook staatsveiligheidszaken besprak via zijn AOL-account. Een van de mails gaat over de arrestatie van terreurverdachten door de FBI.

De huidige gouverneur van Indiana, Eric Holcomb, heeft in zijn totaal 29 pagina's met mails van het AOL-account van Pence naar buiten gebracht, maar dit zijn niet alle mails. Een deel is te vertrouwelijk om te delen met het publiek.

Persoonlijke mailaccounts zijn veel makkelijker te hacken dan overheidsaccounts. En dat gebeurde afgelopen zomer ook met het AOL-account van Pence. Een oplichter had zijn mailaccount gehackt en vroeg zijn contacten om geld. Pence en zijn vrouw zouden op de Filipijnen zitten en geld nodig hebben. De woordvoerder van Pence bevestigt de berichting van Indystar, maar vindt een "vergelijking met Clinton absurd". Als vicepresident gebruikt Pence geen persoonlijk mailaccount meer voor staatsgevoelige zaken.

Trump: Democraten zijn bezig met een heksenjacht

President Donald Trump heeft op donderdag in een verklaring zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, verdedigd. Volgens Trump is Sessions een "eerlijke man" die niets verkeerd heeft gedaan. Sessions ligt onder vuur omdat hij onder ede tegen de Senaat had gezegd dat hij voor zijn benoeming geen contact had met de Russische regering terwijl hij vorig jaar als senator wel gesprekken had gevoerd met de Russische ambassadeur Kisljak.

Sessions had dit antwoord beter kunnen formuleren, aldus Trump, maar hij heeft niet "bewust" de boel verdraaid. Volgens de Amerikaanse president is de Democratische Partij bezig met een "heksenjacht".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...to win. The Democrats are overplaying their hand. They lost the election, and now they have lost their grip on reality. The real story...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...is all of the illegal leaks of classified and other information. It is a total "witch hunt!"

Sessions liet al eerder weten dat hij zich terugtrekt uit het onderzoek van de inlichtingendiensten naar contacten tussen de Trump-campagne en Rusland tijdens de verkiezingen.

Lees ook: Sessions’ lot is test voor Trump

Sessions' lot is test voor Trump

Minister Jefferson Beauregard Sessions is een belangrijke vertrouweling voor president Trump. Maar nu dat Sessions in de problemen zit, moet Trump zich van hem distantiëren. De bescherming die Republikeinen rond de minister van Justitie opwierpen, brokkelt af.

Wordt Sessions het tweede kabinetslid van Trump dat ten val komt?

Lees hier onze analyse: Sessions' lot is test voor Trump

Sessions: 'Ik hou me afzijdig van Ruslandonderzoek'

Minister van Justitie Jeff Sessions trekt zich terug uit het onderzoek dat op dit moment wordt gedaan naar contacten tussen de Trump-campagne en Rusland tijdens de verkiezingen. Ook zal hij zich afzijdig houden van andere onderzoeken naar de presidentscampagne van Trump vorig jaar. Dat maakte hij op donderdag bekend tijdens een persconferentie. Verschillende Republikeinse volksvertegenwoordigers hadden al gezegd dat Sessions zich terug moest trekken uit alle zaken die iets te maken hadden met het onderzoek.

Sessions zei zijn staf om advies te hebben gevraagd. Zij moedigden hem aan om zich terug te trekken. "Ik was het daar mee eens, want ik vind niet dat ik een rol moet hebben in een onderzoek naar een campagne waar ik deel van was."

Hij benadrukte verder zijn onschuld. The Washington Post meldde op woensdagavond dat hij vorig jaar gesprekken had met de Russische ambassadeur Kisljak. Sessions raakte in opspraak omdat hij onder ede tegen de senaat had gezegd dat hij voor zijn benoeming geen contact heeft gehad met de Russische regering.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Jeff Sessions nu live. 'I never had any meetings with Russian operatives about the Trump campaign.'
Twitter avatar apjvalk Guus Valk "I don't recall any political discussion", zegt Sessions. En dan: "Most of these ambassadors are pretty gossipy, this was campaign season."

"Ik heb geen contacten met de Russen gehad over zaken die te maken hebben met de Trump-campagne", zei Sessions. "De vraag die mij gesteld werd, ging specifiek daarover." Zijn opmerkingen in de senaat waren "eerlijk en correct", zegt Sessions. Hij zou sinds dat hij zijn steun uitsprak voor Trump niet meer met Russische diplomaten over de politiek hebben gepraat.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit was een stuntelende, spartelende Jeff Sessions. Niet eens het begin van een duidelijke verklaring. Hoe lang blijft hij zitten?

Sessions zegt dat hij tijdens de gesprekken met Kisjlak het had over "terrorisme en de Oekraïne", en dat die laatste discussie "een beetje vervelend" werd.

De Democraten willen dat de FBI zich gaat mengen in het onderzoek. Ook eisen ze dat Sessions opstapt.

Trump: 'Geen reden voor Sessions om zich afzijdig te houden van Ruslandonderzoek'

Donald Trump vindt niet dat er een reden is waarom zijn minister van Justitie, Jeff Sessions, zich afzijdig zou moeten houden van het onderzoek dat Justitie doet naar Russische invloeden op de verkiezingen. Hij heeft 'alle vertrouwen' in Sessions, meldt persbureau AP. Trump deed de uitspraken tijdens een bezoek aan een nieuw vliegdekschip in Virginia.

Volgens CNN-journalist Jim Acosta zei Trump ook dat Sessions "waarschijnlijk" de waarheid heeft gesproken toen hij de senaat vertelde dat hij geen contact met Rusland heeft gehad.

Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden en de senaat lieten eerder op donderdag weten dat zij willen dat Sessions een stap terug doet. Hij zou zich niet meer moeten bemoeien met het onderzoek, dat kijkt naar mogelijke contacten tussen de campagne van Trump en de Russische overheid. Op woensdag bleek uit verslaggeving van The Washington Post dat Sessions eind vorig jaar tweemaal contact had gehad met de Russische ambassadeur Kisljak.

Democraten gaan nog een stap verder: zij vinden dat Sessions moet opstappen.

Geschokte en boze reacties op nieuws over minister van Justitie

Verschillende leden van het Huis van Afgevaardigden en de senaat hebben geschokt en boos gereageerd op het nieuws dat de minister van Justitie Jeff Sessions contacten had met Rusland terwijl hij dat eerder ontkend had. Democraten, waaronder de leider van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en senaatsfractieleider Chuck Schumer roepen Sessions op om af te treden. Democratische leden van de Justitiecommissie willen daarnaast dat de FBI Sessions gaat onderzoeken omdat hij de wet mogelijk heeft verbroken, meldt Reuters.

De Republikeinse reacties zijn iets bedeesder. Zij willen vooral dat Sessions belooft zich niet te bemoeien met mogelijke onderzoeken van zijn ministerie naar Russische inmenging in de verkiezingen. Onder andere de Republikeinse fractieleider in het Huis, Kevin McCarthy, heeft zich hierover uitgesproken. De Republikeinse voorzitter van de Congrescommissie voor ethiek, Jason Chaffetz, heeft Session om uitleg gevraagd.

Twitter avatar jasoninthehouse Jason Chaffetz AG Sessions should clarify his testimony and recuse himself

Republikein Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, ziet alleen reden om Sessions te vragen zich afzijdig te houden "als Sessions daadwerkelijk onderzocht wordt".

Meineed

Sessions raakte in opspraak toen The Washington Post op woensdagavond plaatselijke tijd onthulde dat Sessions kort voor zijn benoeming twee keer met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak had gesproken. Toen Sessions enkele weken geleden gehoord werd door de senaat, beweerde hij dat hij de afgelopen maanden geen contact had gehad met de Russen. Hij had daarvoor een eed afgelegd dat hij de volledige waarheid zou spreken.

Sessions ontkent dat zijn gesprek met Kisljak iets te maken heeft gehad met Trump. Het zou vanuit zijn ambt als senator zijn gebeurd.

Obama liet spoor achter van info over Russische hacks

Tot aan de laatste uren van de ambtstermijn van president Obama hebben zijn medewerkers alles in het werk gesteld om het bewijs van de hacks door Rusland veilig te stellen en onder de aandacht te brengen. Dat schrijft The New York Times. Ze zouden vrezen dat de informatie onder het tapijt geveegd zou worden of zelfs worden vernietigd onder het presidentschap van Trump.

De krant geeft enkele voorbeelden van hoe men te werk ging. Veel van de door de inlichtingendiensten verzamelde informatie is vertrouwelijk, maar functionarissen stelden in interne bijeenkomsten zeer specifieke vragen, wetende dat verslagen daarvan in de archieven terecht zouden komen. Zo zouden ze toekomstige onderzoekers van het hackschandaal de juiste richting op kunnen helpen.

Er werd bewust aan sommige documenten een zo laag mogelijk vertrouwelijkheidsniveau toegekend, waardoor veel mensen in de regering en soms ook bondgenoten uit andere landen er kennis van konden nemen.

In de informatie die is verspreid, zitten ook inlichtingen afkomstig uit Groot-Brittannië en Nederland. Mensen uit de kring rond Trump en rond de Russische president Poetin hebben elkaar tijdens de campagne van Trump in steden in Groot-Brittannië en Nederland ontmoet, zou uit die inlichtingen blijken. Wat er daar is besproken, is onbekend.

Minister justitie in problemen om ontmoetingen met ambassadeur Rusland

Na nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn is er opnieuw een lid van Donald Trumps kabinet in opspraak gekomen om contacten met Russische functionarissen voor de inauguratie van Trump. Dit keer gaat het om minister van Justitie Jeff Sessions.

Hij ontmoette de Russische ambassadeur in de VS Sergej Kisljak twee keer ten tijde van Trumps campagne. Bij zijn hoorzitting in de Senaat ontkende Sessions nog enig contact met Russische ambtenaren.

Sessions geeft toe de ambassadeur ontmoet te hebben, maar dat zou niet in zijn hoedanigheid als lid van Trumps campagneteam zijn geweest. Volgens het Witte Huis is het nieuws een poging van de Democraten om Trump dwars te zitten.

Lees hier het hele nieuwsbericht: Minister Sessions had voor benoeming al contact met Russen

Ryan Zinke benoemd als minister van het Binnenland

Ryan Zinke, Republikeins Congreslid voor Montana, is op woensdag door de senaat benoemd tot minister van het Binnenland. Van de honderd senatoren stemden er 68 vóór de benoeming van Zinke. De ministerspost gaat voornamelijk over het beheer van federaal land en van de 400 nationale natuurparken die de Verenigde Staten kent.

Zinke zei vaker niet te willen dat een door veel conservatieve Republikeinen gewenste verkoop van federaal land aan de staten doorgaat. Zo'n verkoop zou de beschermde status van het land beëindigen. Hij stemde wel enkele weken geleden vóór een regel die de overdracht van federaal land juist gemakkelijker maakt.

Volgens de leider van de Democratische fractie in de senaat, Chuck Schumer, moet "iedereen die van nationale parken houdt zich zorgen maken" over Zinke, maar Republikeinen uit Zinkes staat Montana zeggen dat de 55-jarige ex-commando juist "zeer sterk zal opkomen voor ons federaal land."

Welk onderwerp achten Amerikanen het belangrijkst?

Onderzoeksbureau Gallup stelt Amerikanen sinds 1935, toen Franklin Roosevelt president was, een open vraag: "Wat is het belangrijkste probleem in de Verenigde Staten op dit moment?" The New York Times maakte een overzicht de antwoorden tijdens de peilingen aan het begin van alle ambtsperiodes van president.

In het geval van Trump is er niet één duidelijk uitschieter. Als belangrijkste probleem wordt 'onvrede over de overheid' genoemd. Een sentiment waar Trump vaak aan refereert, dat er in Washington een elite is die de voeling met het gewone volk is kwijtgeraakt, lijkt onder veel respondenten ook te leven. Maar ook immigratie en de eenheid van het land zijn veelgegeven antwoorden.

Ook vier jaar geleden, toen Obama aan zijn tweede termijn begon was onvrede over de overheid veel genoemd, maar de overheidsfinanciën en de economie in het algemeen vaker. Weer vier jaar eerder was er geen twijfel over welk probleem voor de Amerikanen het allergrootst was. Met een overweldigende meerderheid was de economie in het algemeen het meest aangestipte probleem. Niet verwonderlijk, want de economische crisis woedde toen in alle hevigheid.

Overleg met baas atoomagentschap over Irandeal

De Japanner Yukiya Amano, de baas van het internationaal atoomagentschap (IAEA), zal donderdag in Washington spreken met enkele personen uit de kring rond Donald Trump over de Irandeal. Dat meldt persbureau Reuters. In 2015 sloten de VS, het VK, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland een overeenkomst met Iran. In ruil voor het opheffen van economische sancties zou Iran zijn nucleaire ambities laten voor wat ze zijn.

Donald Trump heeft die deal de "slechtste deal ooit" genoemd. Zijn regering zal er onder leiding van buitenlandminister Tillerson naar kijken of de VS zich er nog steeds aan gebonden achten. De IAEA houdt toezicht op het uitvoeren van de deal aan Iraanse zijde.

Of de ontmoeting ook zal gaan over de uitspraken van Donald Trump over nucleaire wapens is niet bekend. Hij heeft opgeroepen tot een nieuwe wapenwedloop, noemde het New START-verdrag uit 2010 tussen de VS en Rusland om het aantal kernwapens te verminderen een slechte deal en zei dat zolang er kernwapens bestaan in de wereld de VS de meeste moeten hebben.

'Irak niet op lijst nieuw Amerikaans inreisverbod'

Bij de opstelling van een nieuw Amerikaans inreisverbod zal president Donald Trump Irak schrappen van de lijst met landen waarvoor dat verbod geldt. Dat meldt persbureau AP op basis van anonieme Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

Trump zou dit besluit hebben genomen na druk van het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twitter avatar AP_Politics AP Politics And then there were six: Iraq to come off the travel ban list, officials say. https://t.co/BfGJjHIstj

Vier anonieme bronnen zeggen dat er druk is uitgeoefend op Trump, omdat Irak een belangrijke rol speelt in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De president zou het nieuwe decreet woensdag tekenen.

Trump vaardigde eind januari via een presidentieel decreet een inreisverbod uit dat met succes bij de rechter werd aangevochten door onder meer de staat Washington. Het inreisverbod werd daarna opgeschort en Trump beloofde met nieuwe plannen te komen.

Tijdens zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres in de nacht van dinsdag op woensdag zei de president niets over het inreisverbod.

Speech Trump: meer banen, minder immigratie

In zijn eerste speech voor het Congres herhaalde en kondigde Trump een hele trits aan maatregelen en beleid aan gericht op het versterken van de middenklasse, het verminderen van immigratie, en het veilig houden van de VS. Trump kondigde onder andere aan:

- hervormingen op het gebied van de gezondheidszorg
- snel te beginnen met het bouwen van de muur aan de grens met Mexico
- drugshandel en drugskartels te willen bestrijden
- het verbeteren van de immigratieprocedures om te voorkomen dat mogelijke terroristen het land binnenkomen; "we kunnen geen vrijhaven worden voor terroristen".

Trump tijdens zijn eerste speech voor het Congres. Foto Jim Lo Scalzo

Opmerkelijk is dat Trump ook iets positiefs zei over immigratie:

"Ik geloof dat positieve hervormingen op immigratiegebied mogelijk zijn. Als we maar focussen op onze doelen: het verbeteren van banen en lonen voor Amerikanen, onze veiligheid verbeteren en het respect herstellen voor onze wetten."

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Een gepolariseerd Congres, zo ziet dat eruit. https://t.co/QThaf9LG1q

Al klapten alleen de Republikeinen voor Trump, hij sloeg een verzoenende toon aan in zijn speech en riep Democraten en Republikeinen samen te werken "voor het landsbelang".

"This is our vision. This is our mission.
But we can only get there together.
We are one people, with one destiny.
We all bleed the same blood.
We all salute the same flag.
And we are all made by the same God."

Correspondent Guus Valk schrijft dan ook dat "Donald Trump kan een effectieve president kan worden, als hij de volumeknop naar beneden schuift".

Twitter avatar apjvalk Guus Valk In woordkeuze en rustige presentatie heb ik een totaal andere Donald Trump gezien. Het werd bijna een normale State of the Union-avond.
Lees ook: Donald Trump matigt toon, maar niet de boodschap'

Trump begon zijn speech met het opsommen van de zaken die zijn regering al bereikt heeft, zoals de belastingbetaler miljoenen dollars besparen, bestrijden van corruptie in de regering, verminderen van regeldruk, scheppen van banen. Hij zei het Congres te willen vragen straks een wet goed te keuren die 1 miljard dollar zal investeren in infrastructuur en op die manier duizenden banen zal scheppen.

Vervolgens vroeg hij het Congres om hervorming van de gezondheidszorg goed te keuren en Obamacare te vervangen door betere alternatieven, die meer mensen toegang zullen geven tot zorg, ziektekosten betaalbaar houden en meer keuzevrijheid geven.

Bekijk hier de volledige speech:

Steun aan zwarte universiteiten

Trump heeft dinsdag een executive order getekend voor meer overheidssteun aan universiteiten die van oudsher bekendstaan als 'zwarte' universiteiten, in het Engels afgekort als HBCU's. De president had tijdens zijn campagne beloofd om het leven van zwarte Amerikanen te verbeteren. De nieuwe maatregel plaatst de universiteiten onder de directe controle van het Witte Huis en maakt hiermee het sluiten van partnerschappen met nationale overheidsinstellingen makkelijker, zo zei Trump:

Hiermee maken we HBCU's een absolute prioriteit in het Witte Huis."

Online ophef: adviseur Trump zit met haar voeten op de bank

Foto’s van president Trumps topadviseur Kellyanne Conway in het Oval Office in het Witte Huis hebben een hevig debat uitgelokt op sociale media. Op de foto’s zit Conway met haar schoenen aan geknield met haar voeten op de bank. Volgens veel Amerikanen is dat een wat al te huiselijke en nonchalante houding en past die niet bij de statuur die het kantoor van de Amerikaanse president moet uitstralen.

Lees ook: De ‘spinkoningin’ van Trump komt steeds vaker in het nauw

Een gebrek aan respect, schreven deze critici op Twitter. Andere twitteraars sloegen echter onmiddellijk terug door allerlei foto’s online te zetten van Trumps voorganger Barack Obama, die in zijn acht jaren in het Oval Office toch ook behoorlijk regelmatig zeer ontspannen onderuitgezakt zat in zijn stoel met zijn voeten op zijn bureau.

Twitter avatar scrowder Steven Crowder Oh bother => Media Outraged KellyAnne Conway’s Feet are on the Couch https://t.co/oX3Nn3CHxX https://t.co/0L5OTZW8nQ
Twitter avatar GigiTracyXO Tracy Kellyanne Conway @KellyannePolls in the Oval Office is sure triggering liberals 😂 it doesn't take much at all, ❤it. https://t.co/rlBxluVESh

Conway zelf heeft nog niet gereageerd op alle ophef die is ontstaan.

Update 20.24 uur: Zo'n reactie is wellicht ook niet erg noodzakelijk. Uit andere foto's blijkt namelijk dat Conway niet zomaar wat op de bank zit te relaxen, maar dat zij foto's aan het nemen is van president Trump met zijn bezoek. Uiteraard kun je nog altijd discussiëren of de hoek die zij kiest voor de foto nu per se nodig is (waarom niet naast de bank of erachter?), maar dat gaat zelfs veel Amerikanen toch echt te ver.

Twitter avatar bendreyfuss Ben Dreyfuss She was taking a photo. This is the dumbest outrage ever. https://t.co/qtHkaGpH9N

Stewart keert terug voor relatieadvies aan de media

De voormalige presentator van The Daily Show Jon Stewart hield maandagavond weer een pleidooi bij zijn vroegere collega Stephen Colbert om te praten over de moeizame relatie tussen Trump en de media.

Stewart: “Trump liegt meer in één persconferentie dan CNN in een heel jaar. En dat zegt een man die, zoals jullie weten, CNN haat”.
Colbert: “Je weet niet of hij opzettelijk liegt”.
Stewart: “Hij liegt opzettelijk. Weet je waarom ik dat weet? Omdat hij continue de zin ‘geloof mij’ gebruikt. Niemand zegt het zinnetje ‘geloof mij’ tenzij ze liegen.”

De populaire televisiemaker maakte verder gebruik van het moment om de media een hart onder de riem te steken: “Ik hoorde dat Donald Trump het uit heeft gemaakt met jullie?”

‘Relatie Rusland-VS op laagste punt sinds Koude Oorlog’

De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten is volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov niet zo slecht geweest “sinds de Koude Oorlog”. Dat heeft hij volgens het persbureau Interfax dinsdag gezegd in de Russische Doema.

Wel zegt Rjabkov dat Poetin en Trump elkaar zullen ontmoeten om over de huidige situatie te spreken, ook al is er nog geen datum en plek voor afgesproken. De onderminister zei de toekomstige samenwerking met de VS nog niet in te kunnen schatten, en wil gaan kijken of hun “Amerikaanse collega’s werkelijke belangstelling zullen tonen om een gemeenschappelijke basis te vinden”.

Lees ook: Poetin: geen sancties tegen VS, eerst kijken naar relaties onder Trump

De VS hebben economische sancties opgelegd aan Rusland naar aanleiding van de annexatie van de Krim en de rol van het Kremlin in de oorlog in Oost-Oekraïne. Volgens het persbureau RIA meldde Rjabkov dat Moskou Trump nog niet heeft verzocht om deze op te heffen.

Ook zei Rjabkov dat Rusland de toespraak van Trump dinsdagavond grondig zal analyseren. De president licht dan zijn beleid verder toe aan het Congres in Washington.

Trump: Obama zit achter de lekken en protesten

Trump denkt dat voormalig president Obama achter de wijdverspreide protesten in het land zit. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor bepaalde lekken uit het Witte Huis. Dat zei Trump in een interview met Fox News.

De interviewer begon over Obama’s mogelijke rol in de protesten en of Trump dacht dat Obama daarmee een bepaalde presidentiële code zou hebben overschreden. "Nee, ik denk wel dat hij erachter zit, maar ik denk ook dat het ook gewoon politiek is", reageerde de president.

Obama zou verantwoordelijk zijn voor de protesten omdat “zijn mensen” zeker er achter zouden zitten. Trump concludeerde verder dat Obama achter bepaalde lekken uit het Witte Huis zit. Ook dat zou volgens de president simpelweg deel zijn van het politieke spel. Hij gaf verder geen bewijs voor beide aantijgingen.

Een nieuw Trumpblog

Welkom bij een nieuw Trumpblog van NRC. Hier kunt u het laatste nieuws volgen rondom de Amerikaanse president. Het vorige blog vindt u hier.