‘Tichelaar geeft uitdelen opdracht aan schoonzus toe’

De commissaris van de koning moet zich woensdag verantwoorden tegenover de Provinciale Staten.

Foto Jeroen Jumelet / ANP

Commissaris van de koning in Drenthe Jacques Tichelaar erkent toch dat hij zijn schoonzus een betaalde ontwerpopdracht heeft bezorgd. Dat meldt de Volkskrant op basis van een brief die Tichelaar aan de Provinciale Staten heeft geschreven.

Zaterdag onthulden de Volkskrant en het Dagblad van het Noorden dat Tichelaar in 2015 zijn schoonzus Karin Klinkenberg, die een ontwerpbureau runt, naar voren schoof voor de renovatie van het rijksmonument Huis Tetrode in Assen. Dat project ter waarde van 3.105 euro was eerst aan een andere partij gegund. Na bemoeienis van Tichelaar ging de opdracht toch naar Klinkenberg. Woensdag moet Tichelaar zich voor de kwestie verantwoorden in een spoeddebat in de Provinciale Staten.

Lees ook: Regelaar Tichelaar redt zich telkens, maar er wringt wat

Brief

Aanvankelijk ontkende Tichelaar dat hij met de toewijzing te maken heeft gehad. In de brief aan de Provinciale Staten schrijft hij nu echter dat de herinrichting van het monument niet snel genoeg verliep. Om de zaak te bespoedigen, heeft Tichelaar toen een aantal nieuwe ontwerpers voorgedragen, waaronder het bedrijf van zijn schoonzus. Hij verzweeg daarbij de familieband.

Van kwade opzet was volgens Tichelaar desondanks geen sprake, schrijft de commissaris in zijn brief:

“De commissaris heeft geen moment sturend willen optreden in de opdrachtverlening van de ambtelijke organisatie aan welk bedrijf dan ook. Het optreden van de commissaris is ook niet als sturend ervaren door de ambtelijke organisatie. Het college, en in het bijzonder de commissaris van de koning, betreurt de ontstane commotie zeer.”

Als hij zich woensdag moet verdedigen in de Provinciale Staten, heeft Tichelaar de schijn tegen. In 2013 trad hij, ook uit hoofde van zijn functie als commissaris, op als bemiddelaar in een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Wijland, de echtgenoot van Klinkenberg. Tichelaar beloofde daarna dat hij nooit meer voor een familielid zou bemiddelen.

    • Vincent Sondermeijer