‘Smeergeld Ballast Nedam naar Saoedische royals’

Corruptie Volgens omroep Human voorkwam Buitenlandse Zaken dat Saoedische prins zou worden gehoord door Nederlandse rechter.

Eind 2012 trof Ballast Nedam een schikking voor 17,5 miljoen euro met het OM wegens omkooppraktijken.
Eind 2012 trof Ballast Nedam een schikking voor 17,5 miljoen euro met het OM wegens omkooppraktijken. Foto Remko de Waal / ANP

Het ministerie van Buitelandse Zaken heeft helpen voorkomen dat een lid van de Saoedi-Arabisch koninklijke familie werd verhoord in de smeergeldaffaire rond Ballast Nedam. Dat blijkt uit de documentaire Inzake Saoedi-Arabië die omroep Human maandagavond heeft uitgezonden. Het verhoor wordt „niet wenselijk geacht voor de bilaterale betrekkingen”.

De uitzending werpt een nieuw licht op de schikking die Ballast Nedam eind 2012 trof met het Openbaar Ministerie wegens omkooppraktijken tussen 1996 en 2003. Die schikking kostte het bedrijf 17,5 miljoen euro.

Verdenkingen dat het ging om de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal bestonden al langer. De Telegraaf citeerde in december 2013 een voormalig directeur van het bedrijf die de prins als getuige had willen oproepen in zijn eigen zaak.

Human baseert zich op dossiers van de Belastingdienst (FIOD) die eerder niet toegankelijk waren omdat de zaak was geschikt. Uit de stukken blijkt dat Al-Waleed bin Talal de grootste ontvanger was van de smeergelden van 467 miljoen dollar.

De prins was volgens de gegevens van de FIOD zeker niet de enige die smeergeld ontving. Het Nederlandse bouwbedrijf – dat sinds de zomer van 2015 in handen is van het Turkse Renaissance Construction – hield er een schaduwadministratie op na waarin dertig ontvangers van smeergeld van schuilnamen waren voorzien. De toenmalige koning Fahd werd aangeduid als „Adriaan” en zijn opvolger Abdullah als „Bassie”. Prins Al-Waleed bin Talal, die overigens in 2003 werd onderscheiden in Nederland wegens zijn rol in de wederzijdse economische betrekkingen, kreeg de schuilnaam „Bink” mee.

Opmerkelijk is de constatering in de documentaire dat Ballast Nedam de Saoediërs zelf voor het smeergeld liet opdraaien: de honderden miljoenen die werden uitgegeven om opdrachten binnen te halen – met name de uitbreiding van twee militaire vliegvelden – werden bij de uiteindelijke rekening opgeteld. Niet het koningshuis maar de belastingbetaler draaide op voor de kosten.

Ballast Nedam wil inhoudelijk geen commentaar geven op de uitzending omdat „het een zaak betreft uit het verleden die is afgesloten en het huidige management zich volledig distantieert van dergelijke praktijken”.