Samsung-topman vervolgd om omkoping en verduistering

Jay Y. Lee zou een rol hebben gespeeld in het schandaal rond de afgezette Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

Samsung-topman Jay Y. Lee.
Samsung-topman Jay Y. Lee. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

De speciale aanklager in Zuid-Korea heeft dinsdag laten weten dat Samsung-topman Lee Jae-yong, ook wel bekend als Jay Y. Lee, samen met vier anderen zal worden vervolgd voor onder meer omkoping en verduistering. Volgens de aanklager volgt de officiële tenlastelegging later op dinsdag, meldt persbureau AP.

Samsung liet dinsdag weten het onderdeel van het bedrijf dat gaat over de bedrijfsstrategie - de kern van het bedrijf - als gevolg van de corruptiezaak volledig te ontmantelen. Voorzitter Chang Choong-gi en vicevoorzitter Choi Gee-sung lieten eerder deze week weten op te stappen.

Corruptiezaak

Tegen oud-bestuursvoorzitter Lee werd vorige maand een arrestatiebevel uitgevaardigd. Op 17 februari werd hij gearresteerd.

Lee wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in het corruptieschandaal rondom de afgezette Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. De 48-jarige miljardair Lee zou de afgezette president en haar vertrouweling Choi Soon-sil een bedrag van 34 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om steun te verkrijgen voor een omstreden fusie.

Lees ook: Ex-president Zuid-Korea niet verhoord om schandaal

Daarnaast zou Lee zijn vermogen in het buitenland hebben ondergebracht om zo opbrengsten uit criminele activiteiten verborgen te houden en hebben gelogen tijdens een parlementaire hoorzitting. Lee heeft zelf alle aantijgingen ontkend.

Onder de andere personen die worden aangeklaagd zijn minister van Cultuur Cho Yoon-sun en Parks voormalige stafchef Kim Ki-choon. Zij zouden duizenden artiesten die kritisch waren over Park op een zwarte lijst hebben geplaatst om ze zo staatssteun te kunnen ontzeggen.