RTL erkent: uitzenden VVD-spotje na CDA-spotje was fout

Lijsttrekkersdebat

In de pauze van het tv-debat liet RTL de VVD met een spotje inhaken op het CDA. Dat was strijdig met de gebruikelijke codes.

RTL geeft toe dat er een fout is gemaakt door aan de VVD te bevestigen dat hun reclamespot zondagavond tijdens het lijsttrekkersdebat in hetzelfde reclameblok zou worden uitgezonden als de reclamespot van het CDA. In dat spotje werden Wilders en Rutte, die afzegden voor het debat, als weglopers weggezet. VVD maakte een inhaker, en die werd direct na de CDA-reclame uitgezonden.

Eind vorige week nam de VVD contact met RTL op, zegt de RTL-woordvoerder, met het verzoek een spotje in hetzelfde reclameblok, ná die van het CDA uit te zenden. „Normaal zouden we dan antwoorden: wij zeggen niet of en hoe het CDA bij ons adverteert”, zegt de RTL-woordvoerder. „Maar dit keer is, door het verzoek van VVD te accepteren, indirect bevestigd dat het CDA in dat blok adverteerde.”

Normaal maakt RTL gebruik van ‘blokexclusiviteit’: gelijksoortige adverteerders komen niet in hetzelfde reclameblok. „In uitzonderlijke gevallen, zoals rond het WK, wordt dat losgelaten” zegt de woordvoerder. Rond het debat was dat ook zo, zodat meer politieke partijen in hetzelfde blok konden adverteren. „Dat is vooraf gecommuniceerd”, zegt de woordvoerder. In de blokken zaten spotjes van D66, CDA en VVD. Het veertig seconden durende CDA-spotje was sinds vrijdag op het YouTubekanaal en de Facebookpagina van het CDA te zien. De VVD kon dus weten dat het filmpje rond het debat zou worden uitgezonden.

Een jonge Mark Rutte (roze polo, bril met smal montuur), Geert Wilders (Limburgs accent, hoogblond, naar achteren gekamd haar) en Sybrand Buma (groene hoodie) zitten in de zomer van 1974 op het strand. „Ik wil later prins carnaval worden en een praalwagen besturen”, zegt Wilders junior. Rutte herhaalt zijn woorden. „Lekker origineel zeg”, zegt Wilders, „kom zelf eens met ideeën man.” Rutte: „Pleur op.” Wilders: „Doe normaal man.” Rutte: „Doe even normaal? Doe lekker zelf even normaal.” Sybrand komt tussenbeide en zegt dat hij later premier wil worden. Met zijn handen op hun schouders: „Ja, iemand moet de verstandigste zijn.”

„Maar veertig jaar later…”, begint het VVD-spotje, „is Mark Rutte minister-president”. Hij wordt gepresenteerd als de premier die Nederland uit de crisis hielp. Bij de VVD hoorden ze dat het CDA „er niet zo blij” mee was, zegt campagnemanager Bas Erlings. Meer wil hij niet kwijt, omdat de partij „in campagnetijd geen uitspraak over de campagne” doet.

CDA-campagnemanager Nelleke Weltevrede zegt dat ze de VVD-inhaker „wel grappig” vonden. Het spotje, vorige week dinsdag op het strand van Den Helder opgenomen, was te zien bij het Jeugdjournaal, NOS, Jinek en RTL Boulevard. Weltevrede: „Op Facebook bereikte het al meer dan 700.000 mensen. De video bracht z’n geld meer dan op.”

    • Romy van der Poel