Politieactie in Berlijn na verbod moskeevereniging

Er werd ingevallen bij bestuurders van de door Anis Amri bezochte moskee Fussilet. De organisatie rekruteert volgens de politie mensen voor IS.

Speciale eenheden dragen dozen uit een binnengevallen appartement.
Speciale eenheden dragen dozen uit een binnengevallen appartement. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

De Duitse politie heeft dinsdag in Berlijn een grootschalige actie uitgevoerd na een verbod op de radicale moskeevereniging Fussilet. Er werd ingevallen in enkele tientallen gebouwen. Dat heeft de de politie op Twitter laten weten. De salafistische organisatie zou mensen rekruteren voor Islamitische Staat en de moskee werd herhaaldelijk bezocht door Anis Amri, verantwoordelijk voor de aanslag op de kerstmarkt in december.

De politie zegt dat de organisatie van Fussilet sinds dinsdagochtend officieel verboden is. Zo’n 450 agenten doorzochten meerdere appartementen, twee bedrijfspanden en zes cellen in een jeugdgevangenis van mensen die banden hebben met de Fussilet. De moskee werd vorige week al door beheerders gesloten. Volgens de politie zijn er sinds 06.00 uur 24 plekken doorzocht en is het onderzoek nog bezig.

Islamisten niet welkom

Het besluit is genomen door de Berlijnse senaat, verantwoordelijk voor het bestuur van de stad. Senator Andreas Geisel van de sociaaldemocratische SPD zei in een persconferentie dinsdagmiddag dat “mensen, die islamisten rekruteren, hier niet welkom zijn”. Verder zouden er geen aanwijzingen zijn gevonden voor nieuwe aanslagen.

De doorzochte plekken zijn voornamelijk huizen en werkadressen van bestuurders van de moskee. Volgens Geisel was de band met Amri niet de enige reden voor het verbod. De Duitse politie hield de moskee al langer in de gaten en zegt dat de organisatie mensen rekruteerde voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Eind januari werden drie bezoekers van de moskee gearresteerd op verdenking van banden met IS.

Ook zou de moskee geld inzamelen om aanslagen in Syrië. Het merendeel van de bezoekers van de moskee had een Kaukasische of Turkse achtergrond. Duitse politici hebben positief gereageerd op het verbod van de organisatie.

Amri bezocht de moskee van Fussilet nog op de dag dat hij de aanslag pleegde. In totaal kwamen daarbij twaalf mensen om het leven en raakten er meer dan 50 mensen gewond.

    • Christiaan Paauwe