Nakaarten over debat zonder winnaar en Dijkhoff duikt op

Over 15 dagen zijn er Tweede Kamerverkiezingen. De Haagse Stemming houdt je elke ochtend op de hoogte van de campagne. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvangt deze nog vroeger.

Over 15 dagen zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Het nakaarten over het RTL-debat beheerst kranten en tv-shows. Politieke partijen recenseren graag elkaar en zichzelf. Rutte kan profiteren van afwezigheid. En vanuit het buitenland is veel aandacht voor de Nederlandse verkiezingen.

RECENSEER UZELF: Het terugblikken, analyseren en beoordelen van het optreden van hun lijsttrekker laten partijen natuurlijk niet aan journalisten over, dat doen ze liever zelf. Een NRC-analyse van tweets met de hastag #rtldebat op zondagavond leerde dat een klein clubje fanatiekelingen positieve buzz probeerde te creëren rond hun favoriet, maar vooral tegenstanders af te fakkelen. Opmerkelijk: de meeste pogingen sloegen dood en bereikten niet veel mensen buiten de eigen politieke kring. In tegenstelling tot de nee-schudders achter Buma, die veel kijkers opvielen. Dat waren D66’ers, zo ontdekte de Volkskrant.

Hapering: De PvdA organiseerde maandag zelfs een bijeenkomst met journalisten om de eigen leider een pluim te geven. “Premierwaardig” en “cool and collected” noemde Sharon Dijksma haar collega Asscher. Het optreden van Asscher viel ook journalisten positief op. Volgens politiek columnist Tom-Jan Meeus “viel hij aan door niet aan te vallen. Een premierwaardige presentatie en slim antwoord op de keuzestress”. Maar een herhaling van de stunt die Samsom in 2012 bij RTL uithaalde, was het zeker niet. In peilinkjes na het debat werd Asscher alleen goed beoordeeld door mensen die toch al zeggen PvdA te stemmen. Reden voor verschillende kranten om vandaag te schrijven over de haperende campagnemachine van de PvdA. Ook Meeus vraagt zich af “of de PvdA nog te redden is: de uitgangspositie van Pechtold, Klaver en Buma blijft stukken beter”.

Lachende zesde: De lachende zesde was misschien wel premier Rutte. Want ondanks het behoorlijke optreden van Alexander Pechtold (volgens het politieke panel van NRC de winnaar), kwam er geen hele duidelijke premierskandidaat bovendrijven in het debat. Het meest spraakmakende was misschien wel de VVD-advertentie die aanhaakte op een CDA-spotje om Wilders en Rutte te kakken te zetten. RTL erkende gisteren dat het die VVD-actie niet had moeten faciliteren. Maar zo origineel bleek het CDA-spotje ook weer niet.

MEER BIJSTAND: Meer slecht nieuws overigens, voor de PvdA-leider/minister van Sociale Zaken: het aantal mensen in de bijstand is gestegen. Steeds meer statushouders - toch al zo’n gevoelig onderwerp - krijgen die uitkering.

Meer verwarring: Over uitkeringen gesproken. Henk Krol heeft ze niet helemaal op een rij. In de speciale verkiezingsshow van Eva Jinek en Jeroen Pauw mocht hij gisteren proberen iets van de schade die hij vorige week aanrichtte te herstellen. Maar in plaats daarvan verwarde hij het staatspensioen AOW met de WAO voor arbeidsongeschikten.

Meer opkomst?: Fantasieën over een historisch hoge opkomst die bij sommige partijen circuleren, worden gevoed door het aantal stemmers in het buitenland dat zich registreerde. Maar liefst 77.500 mensen gaven aan te willen stemmen, tegenover 48.000 in 2012. Geschrokken van de verkiezing van Donald Trump door een lage opkomst onder aanhangers van Hillary Clinton, zouden ze geënthousiasmeerd zijn. Maar zoals altijd zijn er problemen: stemmen via internet mag (nog) niet, de post is te laat, de stem is ongeldig als die niet in de speciale oranje envelop is verstuurd. En dat van die opkomst valt ook erg mee. Het aantal stemgerechtigde Nederlanders in het buitenland bedraagt naar schatting zo’n 500.000.

Meer aandacht: Ondertussen is er veel aandacht ván het buitenland. Vrijwel geen zichzelf respecterende krant of televisiezender is nog niet langs geweest in Nederland om te schrijven over de verkiezingen: de eerste in een reeks die populisten in Europa aan de macht kunnen brengen. De aandacht gaat vooral uit naar het enige, geblondeerde lid van de PVV - dat gisteren ook maar weer eens een binnenlandse televisieuitzending afzegde - maar het AD liet vandaag een mooi stuk over Oude-Pekela vertalen dat eerder in de Financial Times verscheen.

QUOTE VAN DE DAG

“De ministers in het volgende kabinet moeten voor de helft uit vrouwen bestaan”

GroenLinks-leider Jesse Klaver tijdens een campagnebijeenkomst in Leiden.

    • Emilie van Outeren