Maleisië klaagt twee vrouwen aan voor moord Kim Jong-nam

Als zij ook volgens de rechtbank schuldig zijn aan moord zullen ze worden veroordeeld tot de doodstraf.

Kim Jong-nam in 2001.
Kim Jong-nam in 2001. Foto Shizuo Kambayashi/AP

Maleisië gaat twee vrouwen aanklagen voor de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat heeft de procureur-generaal in Maleisië dinsdag laten weten volgens persbureau AP.

De rechtszitting zal woensdag plaatsvinden. Als de verdachten ook volgens de rechtbank schuldig zijn aan moord zullen ze worden veroordeeld tot de doodstraf. Twee andere gearresteerden - een Maleisische man die vrij is op borgtocht en een Noord-Koreaan die nog steeds vastzit - worden “afhankelijk van de loop van het onderzoek” wel of niet vervolgd. De Maleisische autoriteiten zijn verder nog op zoek naar zeven Noord-Koreaanse verdachten. Vier van hen verlieten Maleisië op de dag van Kims dood.

Lees ook wat NRC-wetenschapsredacteur Karel Knip schreef over het zenuwgas Eén druppel VX kan al dodelijk zijn

Zenuwgas

Kim werd twee weken geleden op 46-jarige leeftijd met zenuwgas om het leven gebracht op de luchthaven van Kuala Lumpur. De twee vrouwen, een Vietnamese en een Indonesische, werden kort na de aanval gearresteerd, evenals een man van Noord-Koreaanse afkomst. De vrouwen spoten een vloeistof in het gezicht van Kim, die op het punt stond het vliegtuig te pakken naar zijn Chinese woonplaats Macau. De vloeistof bleek later het gas VX te zijn, dat bij de Verenigde Naties te boek staat als massavernietigingswapen. Kim overleed twintig minuten later in het ziekenhuis.

Volgens Zuid-Korea zit het Noord-Koreanse regime achter de moord, zo meldde de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS maandag. Vier gearresteerden zouden werkzaam zijn geweest voor de Noord-Koreaanse regering. Het zou gaan om twee medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en twee van het ministerie van Staatsveiligheid.

Noord-Korea heeft Maleisië ondertussen gevraagd het stoffelijk overschot van Kim Jong-nam naar Noord-Korea over te brengen.