GGZ Friesland stopt met de merknaam Denk vanwege verwarring met de partij

Zorgaanbieder GGZ Friesland stopt met de merknaam Denk en de domeinnaam denk.nl. De naam en het blauwe logo van het bedrijf kwamen te veel overeen met dat van de jonge politieke partij Denk. Een hoop verwarring was het gevolg, vertelt GGZ-woordvoerder Louwra Weisfelt. In de mailbox van GGZ-Denk stroomden steeds meer berichten binnen gericht aan Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Ook waren er e-mails van potentiële patiënten, die twijfelden of ze wel in behandeling moesten bij een instelling die banden zou hebben met een politieke partij. En e-mails van „hele onaardige toon”, vanwege de vermeende connectie met Denk.

Volgens de Friese zorgaanbieder was de merknaam – voor zorg voor mensen met psychische klachten – sinds 2010 „zorgvuldig opgebouwd”. Het aanbod bestaat uit poliklinische behandeling, zelfhulpprogramma’s en therapie tegen angststoornissen.

Twee jaar geleden kwam het al bijna tot een rechtszaak tussen de naamgenoten. Destijds scheidden Kuzu en Öztürk zich af van de PvdA met een identieke naam en een logo dat wel erg veel leek op dat van het Friese Denk. Een dag voor de zitting wijzigde de politieke partij het logo, vertelt Weisfelt. „Daarmee was voor ons de kous af.” Maandag werd bekend dat de zorgaanbieder toch stopt met de naam. Het aantal verkeerd geadresseerde of boze mails was opgelopen tot 15 tot 20 per dag, met uitschieters wanneer de politici zich scherp hadden uitgelaten. Bijvoorbeeld toen Kuzu zei signalen te hebben ontvangen dat bij ouderen met een allochtone achtergrond de stekker er eerder uit gaat. „Al die e-mails beantwoorden kost te veel mankracht, die we liever voor zorg gebruiken.”

Het Friese Denk gaat door onder de naam Synaeda. Politieke partij Denk (bewegingdenk.nl) reageerde maandag niet op het verzoek om een reactie.

    • Liza van Lonkhuyzen