Fusie beursreuzen LSE en Deutsche Börse onzeker

Goedkeuring Brussel

De Londense beurs stelt niet te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Commissie om goedkeuring voor de fusie te krijgen.

Dat het hoofdkantoor in Londen zou komen, ziet Duitsland niet zitten. Foto Andrew Parsons/Reuters

De geplande megafusie van Deutsche Börse AG en de London Stock Exchange (LSE) om de grootste beurs van Europa te vormen, staat op losse schroeven. LSE kan of wil niet tegemoetkomen aan een nieuwe voorwaarde van de Europese mededingingsautoriteiten. In een verklaring, zondagavond laat, schreef de Britse beurs dat het niet gaat lukken om het Italiaanse MTS te verkopen. De Europese Commissie wilde dat het elektronisch handelsplatform voor Europese overheidsobligaties verkocht zou worden, omdat het fusiebedrijf anders te veel macht zou krijgen binnen de Europese markt.

Eerder in februari kwam Brussel met de eis dat dit moest gebeuren voor maandagmiddag om de deal met het Deutsche Börse door te mogen laten gaan. „Gezien de huidige positie van de Commissie is LSE van mening dat de Commissie waarschijnlijk niet in zal stemmen met de fusie”, schrijft de Londense beurs. Ook liet LSE weten bang te zijn het vertrouwen van regelgevers in Italië te schaden als het MTS zou verkopen.

Critici noemen fusie achterhaald

LSE is al meer dan een jaar in onderhandeling met Deutsche Börse. Met de fusie wilden ze de twee belangrijkste beurspartijen uit Londen en Frankfurt samenvoegen tot een reus van 28,5 miljard euro. Samen zouden LSE en Deutsche Börse beter moeten concurreren met Amerikaanse spelers als ICE, voormalig Euronext-eigenaar.

De geplande fusie stond al langer onder druk, vooral sinds het Verenigd Koninkrijk er in juni voor koos om de Europese Unie te verlaten. Sindsdien zeiden critici dat de deal door het veranderde politieke landschap in Europa achterhaald was. In Duitsland klinkt bijvoorbeeld verzet tegen het voornemen om het hoofdkantoor van het beursbedrijf in Londen te huisvesten, wanneer het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de EU.

Ondanks de aanstaande Brexit is LSE overtuigd van de fusie, en stemde het in met meerdere eisen van de Europese Commissie. Zo ging het akkoord met de verkoop van de Franse tak LCH Clearnet voor 510 miljoen euro aan Euronext, de eigenaar van de Amsterdamse beurs, onder voorwaarde dat Brussel in zou stemmen met de fusie tussen LSE en Deutsche Börse.

Nu LSE niet aan de volgende eis van de EU tegemoet kan komen, is de kans groot dat zowel de fusie als de deal met Euronext niet doorgaat. Beleggers reageerden teleurgesteld. De aandelen van LSE en Deutsche Börse verloren terrein.

    • Christiaan Paauwe