FIFA-topman Jérôme Valcke in beroep tegen tienjarige schorsing

De Fransman Valcke was bijna tien jaar lang de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blater.

Jérôme Valcke Andre Penner / AP

De voormalig secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke gaat in beroep tegen de tienjarige schorsing die de wereldvoetbalbond hem vorig jaar in juni oplegde. Dat heeft het sporttribunaal CAS dinsdag bekendgemaakt.

De Fransman Valcke was bijna tien jaar lang de rechterhand van Sepp Blatter, de voormalige voorzitter van FIFA. De ethische commissie van de FIFA achtte hem in die hoedanigheid schuldig aan onder meer het gebruiken van voor zaken gereserveerde vliegtuigen voor persoonlijke doeleinden, het vernietigen van belastend bewijs en de verkoop van televisierechten van het WK 2014. Verder zou hij gratis kaarten hebben gegeven aan een medewerker van een sportmarketingbedrijf waar FIFA mee samenwerkte. De medewerker verkocht de tickets vervolgens voor veel geld door.

Ook zou Valcke tien miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan Jack Warner, de voorzitter van de voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. Warner zou het geld hebben gekregen in ruil voor steun voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Lees ook: FBI pakt FIFA-corruptie aan als maffia

Strafrechtelijk onderzoek

Valcke werd begin vorig jaar ontslagen en vervolgens door de FIFA voor twaalf jaar geschorst. Dit werd later teruggebracht naar tien jaar. Gedurende die periode mag hij aan geen enkele “voetbalgerelateerde activiteit” deelnemen. Tegen deze schorsing gaat Valcke nu in beroep.

Het zal vermoedelijk nog maanden duren tot een uitspraak volgt in de zaak. In Zwitserland loopt nog steeds een strafrechtelijk onderzoek naar Valcke.

    • Etienne Verschuren