Europees Hof: importheffing Chinese zonnepanelen mag

De uitspraak bevestigt een controversiële maatregel van de EU uit 2013, die in China nooit goed is gevallen.

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg
Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg Francois Lenoir/Reuters

De importheffing die de EU heeft ingesteld op Chinese zonnepanelen mag van kracht blijven. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg dinsdag bepaald in een zaak die was aangespannen door een twintigtal Chinese bedrijven, meldt AP. De uitspraak voegt een nieuw hoofdstuk toe aan een kwestie die al sinds 2013 speelt.

In dat jaar besloot de EU importheffingen in te stellen op Chinese zonnepanelen. Het blok stelde dat China de panelen voor dumpprijzen op de Europese markt aanbood met hulp van staatssteun, iets wat volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie niet toegestaan is. Toenmalig Eurocommissaris Karel de Gucht stelde daarom de tarieven in.

Het Hof vindt ook dat er sprake is van ongeoorloofde dumping, ook als (delen van) zonnepanelen niet in China zijn gemaakt maar wel via China reizen. Het beroep van de Chinese producenten is afgewezen.

Tegenwerking

China is al langer boos over de heffingen. Volgens het land werkt de EU tegen bij het aanpakken van klimaatverandering. Ook binnen de EU was er in 2013 weerstand. Verschillende landen, waaronder Nederland, vreesden Chinese heffingen als tegenmaatregel. China kondigde aan Europese wijn te willen tegenhouden, maar dit gebeurde nooit nadat de twee partijen een deal sloten waarin de importheffingen in afgezwakte vorm bleven bestaan.

Lees ook: Ruzie EU met China over zonnepanelen loopt op

Volgens Reuters is de EU inmiddels ook minder fanatiek over de heffingen: eerder deze maand werden ze met minder tijd dan gebruikelijk verlengd, en men zou er zelfs mee willen stoppen. Desalniettemin maakte de Europese Commissie dinsdag nog een andere importheffing op Chinese producten bekend. Het blok gaat tarieven heffen op de import van staal, een product dat ook voor dumpprijzen verkocht zou worden.

    • Milo van Bokkum