Eindhoven niet in beroep in zaak ‘haatpredikers’

De zaak was belangrijk, omdat zij gevolgen kan hebben voor andere gemeenten die willen optreden tegen radicale buitenlandse imams.

De Al Fourkaan moskee in Eindhoven. Foto Ruud Verhale / ANP

Eindhoven legt zich neer bij een uitspraak van de rechter die bepaalde dat de gemeente onterecht een bijeenkomst met zeven buitenlandse ‘haatpredikers’ in de omstreden moskee Al Fourkaan had verboden.

Burgemeester John Jorritsma heeft dat volgens persbureau ANP dinsdag gemeld aan de Eindhovense gemeenteraad.

De uitspraak van de rechter van eind januari is belangrijk, omdat zij waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor andere gemeenten die willen optreden tegen radicale buitenlandse imams.

Moskee won bodemprocedure

Eindhoven wist de bijeenkomst in de moskee eind 2015 te voorkomen door een gebiedsverbod op te leggen aan zeven gastsprekers die zich eerder negatief hadden uitgelaten over homoseksuelen, ongelovigen en vrouwenrechten. Bovendien hadden ze de gewelddadige jihad verheerlijkt.

De moskee won een maand geleden een bodemprocedure over de zaak. Het argument dat de komst van de predikers de openbare orde zou verstoren, ging volgens het uitvoerig gemotiveerde vonnis van de rechter niet op, omdat een moskee geen openbare plek is. Bijeenkomsten op een besloten plek zoals de moskee mogen volgens de rechter niet op voorhand worden verboden, tenzij sprake is van een noodsituatie. Eindhoven heeft dus “op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt” op het grondrecht op vergadering en betoging.

‘Kans klein dat Raad van State iets anders zal vinden’

Burgemeester Jorritsma heeft na overleg met minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) besloten niet in hoger beroep te gaan. De burgemeester concludeert:

“De kans is klein dat de Raad van State iets anders zal vinden.”

Door de uitspraak van de rechter worden de mogelijkheden van gemeenten om bijeenkomsten met ongewenste buitenlandse sprekers te verbieden dus ernstig beperkt. Via een visumweigering kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) echter nog wel optreden.

In december werd op die manier voorkomen dat een radicale sjeik uit Koeweit zou deelnemen aan een conferentie in de Eindhovense moskee.

    • Niels Posthumus