Recensie

Een topshow, ook als je niet van Bollywood houdt

Bharati 2 is een onweerstaanbare, kleurrijke dansshow. Voor de pauze overheersen sterke, hyperdynamische groepschoreografieën, gedanst met een energie die van het toneel spat.

Vergeet het verhaal. Als altijd in een Bollywoodproductie is Bharati 2 een verhaal over de liefde, in dit geval die van de zusjes Bharati en Neelam. Een verhaal over traditie versus moderniteit. Een verhaal over India. Maar allereerst is Bharati 2, het vervolg op de internationale megahit Bharati, een overweldigend kleurrijke dansshow die ook voor niet-Bollywoodfans onweerstaanbaar is.

Vooruit, toch het verhaal. Ditmaal speelt het zich af tegen het decor van Zuid-India, waar het Europese zusje Neelam een filmsterrenbestaan najaagt en slachtoffer dreigt te worden in de concurrentiestrijd met een man en zijn vervaarlijke raadsheer. Haar Indiase zus Bharati schiet te hulp, bijgestaan door een welwillende, zij het niet al te slimme politieman.

Voor de pauze overheersen sterke, hyperdynamische groepschoreografieën, gedanst met een energie die van het toneel spat. Overdonderend is Ayappa Das VP (Thakshak, de raadsheer): een bonk van een vent, maar verrassend exact. Mooi is ook Nupur Parikh (Bharati) in een ‘kopie’ van een tempeldans uit de filmklassieker Devdas, die tegelijk op het achterdoek wordt geprojecteerd. De kenner zal meer van dergelijke verwijzingen ontdekken. Die projecties – een soort toeristische gids van Zuid-India – concurreren soms met de dansen. Meestal werkt de combinatie, zeker als er decorelementen als tuktuks en politiefietstaxi’s aan te pas komen. Bharati 1 was iets verfijnder, maar in het genre is ook de opvolger een topshow.

    • Francine van der Wiel