Duterte zet weer agenten in bij drugsjacht

Vorige maand schortte de president de inzet van de ‘tot op het bot corrupte’ agenten nog op.

Duterte op een bespreking met de politie en het leger, afgelopen maandag.
Duterte op een bespreking met de politie en het leger, afgelopen maandag. Foto Mark R. Cristino / EPA

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft dinsdag aangekondigd weer politieagenten te gaan inzetten bij zijn oorlog tegen drugsdealers en -gebruikers. Dat meldt persbureau Reuters.

Een maand geleden schortte Duterte de inzet van de nationale politie bij de drugsstrijd op. Volgens Duterte was de politiemacht ‘corrupt tot op het bot’. De president begon een zuiveringsactie en noemde corrupte agenten ‘sukkels, idioten en klootzakken’. Hij dreigde omkoopbare ambtenaren twee jaar lang naar het eiland Basilan te sturen, waar aan IS gelieerde groeperingen de macht hebben. Ook zei hij hen hoogstpersoonlijk uit een helikopter te gooien.

Drugsdealers en gebruikers zijn in afwezigheid van de politie langzaam terug in de openbaarheid gekomen, zegt Reuters. Daarom ziet Duterte zich nu genoodzaakt in te grijpen:

“Ik heb meer mankracht nodig. Ik moet de politie opdragen weer veel tijd te gaan besteden aan drugs, maar niet alle agenten.”

Antidrugseenheid

De situatie wordt niet meer helemaal zoals voorheen: de politie voert voortaan niet meer zijn eigen operaties uit. De leiding ligt voortaan in handen van de nationale antidrugseenheid PDEA. Die organisatie, met slechts 1.800 leden, wordt ondersteund door de politie, en ook door het leger. Dat sloot dinsdag een samenwerkingsovereenkomst met de PDEA. Volgens een legerwoordvoerder gaan de troepen niet op straat patrouilleren. Zij gaan de PDEA alleen helpen bij grootschalige en moeilijke operaties.

Bij de antidrugscampagne, die Duterte voert sinds hij in juni president werd, vielen al meer dan 7.700 doden. Ruim 2.500 van hen waren volgens de politie drugsverdachten die zich verzetten tegen arrestatie. Vele duizenden drugsgebruikers meldden zich vrijwillig bij de politie, uit angst door een doodseskader te worden omgebracht. Duterte verweert zich fel tegen alle kritiek op zijn antidrugsbeleid. Hij noemde de voormalige Amerikaanse president Obama en paus Franciscus ‘hoerenzonen’.

Dinsdag maakte de Filippijnse senaat bekend een onderzoek te starten naar aanleiding van beschuldigingen van een voormalige politieagent. Volgens hem stond Duterte in zijn tijd als burgemeester van de stad Davao aan het hoofd van een team huurmoordenaars. Personeel van de president verwerpt die claim, hoewel hij vorig jaar zelf opschepte dat hij criminelen heeft vermoord. Toen Duterte burgemeester was, voerde hij een soortgelijke strijd tegen dealers en verslaafden als hij nu doet.

In beeld: een kijkje in de Filippijnse gevangenissen, die overvol zitten met dealers en gebruikers die zich vrijwillig hebben aangegeven.