Recensie

De tijdloze muzikaliteit van Greetje Kauffeld

Zestigjarige zangjubilea zijn zeldzaam. Greetje Kauffeld is dus uitzonderlijk. Op haar zeventiende, in 1957, debuteerde ze als zangeres bij het populaire radiodansorkest The Skymasters, en nu viert ze haar zestigjarig jubileum met de nieuwe album A song for you – een album dat het predikaat leeftijdloos verdient.

Als altijd laat Kauffeld haar stem schijnbaar moeiteloos uit de diepte van de intimiteit opstijgen naar de ijlste hoogten. In songs uit het volwassen poprepertoire en enkele danig opgefriste standaardstukken uit de jazz wordt ze begeleid door haar vaste trio onder leiding van saxofonist en producer Jan Menu. Ook speelt Ack van Rooyen in een paar nummers mee op flugelhorn. Hun muziek smelt harmonisch samen met de vocalen van de zangeres, die zelf al decennia lang uitblinkt in een excellent evenwicht tussen tekst en muziek. Ze zingt niet alleen de noten, maar ook de betekenis van de woorden. Een toonbeeld van magnifieke muzikaliteit is het resultaat.

    • Henk van Gelder