Reportage

Zit er straks maar één Zeeuw in de Kamer?

Kiezers in Middelburg Een goede afspiegeling betekent ook dat uit iedere provincie een Tweede Kamerlid zou moeten komen. Zeeland komt er op de kandidatenlijsten bekaaid vanaf. „Het zou toch leuk zijn als we worden vertegenwoordigd.”

„Jammer”, zegt de ene Zeeuw. „Triest”, zegt een ander. Of zoals meneer J.J. Eenhoorn (78) het verwoordt: „Het zou toch leuk zijn als de provincie Zeeland straks wordt vertegenwoordigd.”

Wie de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer bestudeert, valt een aantal dingen onmiddellijk op. Waaronder: wat zijn er ontzettend veel Hagenaars (24) en Amsterdammers (23) op hoge plekken gezet door de politieke partijen, en wat weinig Zeeuwen (2).

Nu zitten in de Tweede Kamer nog drie politici die in Zeeland wonen. Na 15 maart is het er misschien maar één: André Bosman van de VVD. Hij staat als nummer 24 op de lijst en maakt daarmee, op basis van de zetels die de VVD volgens de Peilingwijzer kan krijgen, kans herkozen te worden. Voor Joba van den Berg (CDA, 18) gaat het erom spannen of ze gekozen wordt. Twee andere kandidaten die hoog op de lijst staan, werden in Zeeland geboren, maar wonen inmiddels elders.

Nu heeft Zeeland de minste inwoners van alle provincies: 381.719. Maar zelfs Flevoland, met meer bewoners maar door de jongere bevolking minder kiesgerechtigden dan Zeeland, heeft méér kandidaten (4).

In Middelburg is vrijdagmiddag in de binnenstad niemand zich echt bewust van een gebrek aan Zeeuwse kandidaten. Ze vinden het desgevraagd jammer, maar meneer Eenhoorn is de enige die erover heeft nagedacht. Hij heeft een Zeeuw aangeprezen toen hem werd gevraagd om mee te denken over de samenstelling van de VVD-lijst. „Maar vooral omdat het een goede man is. Als hij er niets van bakte, had ik dat niet gedaan.”

Lees ook: de lijsttrekkers zijn allemaal inwisselbaar

Want daar zijn kiezers in Middelburg het deze middag ook over eens: inhoud telt – niet de afkomst van de volksvertegenwoordigers. Of dat nu om woonplaats, geslacht, afkomst of opleiding gaat. Alleen zegt ook iedereen dat de Tweede Kamer wél een goede afspiegeling van de bevolking zou moeten zijn.

Tussen oud-onderwijzeres Ria de Wolf (63) en ICT’er Frank van der Hout (62) ontspint zich een hele discussie. Lachend zeggen ze dat Jan Peter Balkenende – oud-premier en Zeeuw – misschien „niet echt een aanbeveling” was voor Zeeuwen om de politiek in te gaan.

Hij zegt dat Zeeuwse wortels niet belangrijk zijn. Zij: „Ik weet niet of anderen wel aandacht voor Zeeland hebben.” Hij: „Dan zet je je daarmee wel af tegen, ik noem maar wat, de Friezen.”

De Wolf kijkt wel naar de man-vrouwverhouding: „Vrouwen zijn overal ondervertegenwoordigd, ook in de politiek.” Van der Hout: „Eens, het parlement is nu overwegend man en wit.” Zij: „Een groter probleem is dat jongeren zich zo weinig betrokken voelen bij de politiek.” Hij: „Als je al die oude mannen ziet, dan snap je waarom Jesse Klaver op sympathie kan rekenen.”

Voor tweelingzussen Danitsja en Bibia Wouters (24), die beiden een opleiding ouderenzorg doen, telt ook niet of iemand Zeeuwse wortels heeft, maar vooral „of iemand iets goed kan doen”. Ze willen meer vrouwen in de politiek, „maar dan moeten zij ook goede punten hebben”, zegt Bibia.

‘Provincie adopteren’

Huisvrouw Ghada Elnaggar (35) zou wel iets minder „blonde haren en blauwe ogen” willen zien. Maar ook zij zal haar keuze niet daarop baseren. Ze zegt: „Het is belangrijk goede mensen te hebben. Ze moeten kunnen samenwerken.”

Peter Groenevelt (60), kok in een ziekenhuis, zou wel wat meer lager-opgeleiden willen zien. Hij zegt: „Er zijn in Den Haag te veel managers. Yuppen die niet snappen waar het ‘gewone’ mensen om gaat.” Maar ook hij zegt: „Als het dan een droplul is, stem ik toch niet op hem.”

VVD’er André Bosman noemt het zelf ook jammer dat hij wellicht als enige Zeeuwse Tweede Kamerlid overblijft. „Het is zoals het is”, zegt hij nuchter. Het wordt dan „nog belangrijker” de contacten met de gedeputeerden in de Provinciale Staten aan te halen om het Zeeuws belang tot in Den Haag door te laten dringen. En misschien vraagt hij dan wel collega’s „de provincie te adopteren”.

Simon Geleijnse (50Plus, nummer 6, geboren in de gemeente Borsele) biedt zich al aan: „Als geboren en getogen Zeeuw geef je de Zeeuwse zaak altijd extra aandacht.”