Video-oog fnuikt titelkansen PSV

‘Goal! Goal! Goal’ Hawk-Eye registreerde het streepje groen tussen bal en doellijn, de bal is over de lijn: doelpunt voor Feyenoord.
‘Goal! Goal! Goal’ Hawk-Eye registreerde het streepje groen tussen bal en doellijn, de bal is over de lijn: doelpunt voor Feyenoord. foto NOS

Toen bij scheidsrechter Bas Nijhuis in de 82ste minuut ‘Goal! Goal! Goal!’ op zijn Hawk-Eye-horloge verscheen, inclusief rode alarmlichtjes, was de titelrace voor PSV gelopen. De 2-1 einduitslag betekende dat PSV op elf punten komt van koploper Feyenoord. Prolongatie van de titel kan de Eindhovense club daarmee zo goed als vergeten.

Het doelpunt in eredivisiewedstrijd Feyenoord – PSV, toegekend op basis van doellijntechnologie heeft verstrekkende gevolgen. Het was geen primeur: sinds 2014 experimenteert de KNVB afwisselend in de Amsterdam Arena en de Rotterdamse Kuip ermee en het is niet voor het eerst dat op dergelijke wijze een doelpunt is toegekend.

Maar op dit moment, en dan ook nog op zo’n nauwelijks waarneembare manier: dat baart opzien. Op de beelden van het Hawk-Eye-systeem was een piepklein streepje groen te zien tussen bal en de doellijn. Conclusie: bal is over de doellijn, dus doelpunt. Meteen na de wedstrijd in de Kuip zondagmiddag trok PSV-aanvoerder Luuk de Jong de technologie in twijfel, maar hij had toen nog niet de beelden gezien van de manoeuvre van zijn doelman: PSV-keeper Jeroen Zoet trok de bal zelf over de doellijn.

Voor de KNVB is daarmee „het nut bewezen” van doellijntechnologie. De Nederlandse voetbalbond loopt wereldwijd voorop bij het testen en de invoering van technologische hulpmiddelen, zoals de ‘videoreferee’ die buiten het stadion meekijkt en situaties op aanvraag kan herzien.

Dat fenomeen deed dit seizoen in het KNVB-bekertoernooi zijn intrede. In de bekerwedstrijd Ajax – Willem II kreeg Anouar Kali op aangeven van deze videoreferee rood in plaats van de gele kaart die de scheidsrechter van dienst hem in eerste instantie had gegeven.

Nieuw is ook de mogelijkheid voor de arbiter om een scherm langs het veld te raadplegen. Cambuur ‘profiteerde’ daar in de kwartfinale van het bekertoernooi van vorige maand, toen een strafschop die was toegekend aan FC Utrecht werd teruggetrokken door de scheidsrechter na bestudering van de beelden langs de lijn.

Titelrace pagina S2-3