May wil vrij verkeer van personen alvast beperken

Brexit Volgende maand zal de Britse premier May formeel het vertrek uit de EU aankondigen. Dan komt ook het einde in zicht van het vrije verkeer van personen over Het Kanaal.

Foto Andy Rain/EPA

De Britse premier Theresa May zou over enkele weken al van plan zijn het vrij verkeer van personen aan banden te leggen. De premier wil dat de datum waarop zij formeel Brexit aankondigt eveneens het moment markeert waarop migranten niet automatisch vanuit de EU zich in het Verenigd Koninkrijk kunnen vestigen. Dat meldt The Daily Telegraph maandag.

Waarschijnlijk zal May halverwege maart bekendmaken dat de Britten de Europese Unie willen verlaten. Deze aankondiging is vereist volgens artikel 50 van het EU-verdrag en is het startschot voor lange en ingewikkelde onderhandelingen over de boedelscheiding en de toekomstige relatie. Tot het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, waarschijnlijk op zijn vroegst in 2019, blijft Europees recht van kracht. Dat betekent dat tot die tijd het Europese grondbeginsel van vrij verkeer van personen eveneens van toepassing is.

Lees ook ‘Brexit wordt een tocht door een doolhof’, een interview met de Britse oud-diplomaat Lord John Kerr, die artikel 50 (met de hand) schreef

Waterscheiding

May beoogt echter dat maart 2017 gaat gelden als een waterscheiding. Migranten uit de EU die voor die tijd naar het Verenigd Koninkrijk kwamen, mogen zonder aanvullende eisen blijven. De Britse premier wil hun rechten in het Verenigd Koninkrijk garanderen als EU-lidstaten eveneens bereid zijn de rechten van Britse migranten in Europa te waarborgen.

EU-migranten die na maart 2017 komen zullen in de plannen van May onder een nieuw visum- en werkvergunningregime vallen zodra de Britten uit de EU zijn gestapt. Zij moeten waarschijnlijk aantonen dat ze een baan hebben. Ook moet er in de sector waar ze in werken volgens de Britse overheid schaarste aan personeel zijn. Dat zijn volgens Engelse media de belangrijkste criteria om een werkvergunning met een geldigheid van enkele jaren te bemachtigen. The Sunday Times berichtte dat buitenlanders die in de toekomst een Britse werkvergunning hebben, niet automatisch in aanmerking komen voor bepaalde vormen van sociale zekerheid.

Migranten blijven nodig

Afgelopen weekend zei Amber Rudd, als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor migratiezaken, dat Brexit „een einde betekent voor vrij verkeer van personen zoals wij het nu kennen”. Tegelijkertijd erkende ze dat de Britse economie niet kan zonder arbeidskrachten uit de EU: de Britse werkloosheid bedraagt momenteel 4,8 procent. Het aantal migranten uit de EU zal als gevolg van Brexit niet onmiddellijk sterk afnemen, aldus Rudd.

De Britse regering heeft als doel netto-migratie (immigratie minus emigratie) terug te brengen tot 100.000 mensen per jaar. Vorig jaar bedroeg de netto-migratie 273.000 mensen, 49.000 minder dan in 2015. Vorig jaar kwamen er netto 165.000 EU-burgers bij in het Verenigd Koninkrijk, zesduizend minder dan in 2015.