Twintig jaar voor dubbele drugsmoord in Venray

Geert G. ging in beroep tegen een eerdere veroordeling van dertig jaar voor zijn aandeel in de moord op de negentienjarige Fourkour en de 23-jarige Bendella in 2006.

Het gerechtshof in Den Bosch.
Het gerechtshof in Den Bosch. Foto Remko de Waal / ANP

Geert G. heeft twintig jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn aandeel in de moord op twee mannen op een hennepkwekerij in Venray in 2006. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch maandag besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) had 25 jaar geëist.

De 42-jarige G. is schuldig bevonden aan het medeplegen van de dubbele doodslag op de negentienjarige Karim Fourkour en de 23-jarige Fouad Bendella. Op 11 mei 2006 betrapte hij met medeverdachte Lau G. de twee jongemannen terwijl zij inbraken in de hennepkwekerij van Lau. Ze werden door Geert G. op hun knieën gedwongen en vervolgens door Lau G. geëxecuteerd. Samen begroeven ze de lichamen vlakbij de woning van Lau G. in Arcen. Het stoffelijk overschot van Fourkour en Bendella werd pas in 2014 gevonden.

Koelbloedige daad

Hoewel Geert G. niet zelf heeft geschoten, is hij volgens het hof eveneens verantwoordelijk voor de dood van de twee slachtoffers. Het gerechtshof schrijft:

“Vanwege de koelbloedige daad en het lange zwijgen over het lot van de slachtoffers geeft het hof hem de maximale straf voor een meervoudige doodslag.”

Omdat Lau G. het plan gemaakt zou hebben om de slachtoffers dood te schieten, werd Geert G. veroordeeld voor doodslag en niet voor moord. Twee jaar geleden veroordeelde de rechtbank in Maastricht hem tot dertig jaar cel, wat opmerkelijk was omdat het OM veertien jaar had geëist. G. ging daarop in hoger beroep.

Lees ook: Lijken in het bos bij de motorbaas

Lau G. kreeg levenslang. Enkele dagen na het vonnis pleegde hij zelfmoord in zijn cel. Voordat Lau G. gearresteerd werd was hij de beoogde voorzitter van een eerste Limburgse zogeheten chapter van de motorclub No Surrender.