Trump wil defensie-uitgaven fors opvoeren

Trump sprak maandag tijdens een bijeenkomst met gouverneurs op het Witte Huis van een „historische verhoging” van het Amerikaanse defensiebudget.

Foto Evan Vucci/AP

President Donald Trump wil de Amerikaanse uitgaven aan defensie het komende begrotingsjaar verhogen met 54 miljard dollar (51 miljard euro), een stijging van 9 procent. Dat bedrag moet worden vrijgemaakt door te bezuinigen op buitenlandse hulp en op binnenlandse overheidsinstellingen als het milieuagentschap EPA.

Dat hebben medewerkers van het Witte Huis maandag verklaard tijdens een telefonische briefing aan journalisten over de begrotingsplannen van de nieuwe regering. Een blauwdruk voor de begroting over het fiscale jaar dat in oktober begint, is maandag naar federale departementen gestuurd voor hun inbreng.

Opvallend aan het begrotingsplan is dat Trump federale programma’s voor sociale zekerheid en medische zorg ongemoeid wil laten

Trump sprak maandag tijdens een bijeenkomst met gouverneurs op het Witte Huis van een „historische verhoging” van het Amerikaanse defensiebudget, bedoeld om „de uitgeputte strijdkrachten van de Verenigde Staten weer op te bouwen in een periode dat we ze het meest nodig hebben.” Vrijdag beloofde hij tegenover conservatieve activisten al dat de geplande opbouw van de strijdkrachten „een van de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis” zal zijn.

De Verenigde Staten hebben veruit het hoogste defensiebudget ter wereld: ongeveer 600 miljard dollar. Volgens een van de medewerkers krijgt het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, er geld bij voor de bouw van schepen en militaire vliegtuigen, en om Amerikaanse aanwezigheid op te voeren in internationale wateren als de Zuid-Chinese Zee, meldt persbureau Reuters.

Bekijk een overzicht van artikelen over Trump in onze special.

Oud-militairen uiten kritiek

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou het volgens ramingen juist met 30 procent minder geld moeten doen – een plan dat maandag door een groep hoge oud-militairen is bekritiseerd in een brief aan het Congres. Volgens hen is het van belang dat Amerikaanse diplomaten blijven werken aan „het voorkomen van conflicten.”

Een binnenlandse organisatie die waarschijnlijk miljarden moet inleveren is het Environmental Protection Agency (EPA), het agentschap dat toeziet op milieumaatregelen. De Democraten zijn daar fel tegen, en kunnen dwars liggen met een zogeheten filibuster in de Senaat.

Opvallend aan het begrotingsplan is dat Trump federale programma’s voor sociale zekerheid en medische zorg ongemoeid wil laten, kennelijk om zijn achterban tevreden te stellen. De nadruk ligt op investeringen in infrastructuur en defensie-uitgaven, thema’s die hij benadrukte tijdens zijn campagne. Republikeinen in het Congres willen juist veelal bezuinigen op programma’s als Social Security en Medicare.

Trump is volgens de blauwdruk niet van plan het Amerikaanse begrotingstekort van ongeveer 500 miljard dollar terug te dringen, een prioriteit van conservatieve Republikeinen.

De blauwdruk voor de eerste begroting van de regering-Trump loopt vooruit op een toespraak van de nieuwe president voor het Congres op dinsdagavond.

Lees ook: Toespraak Congres wordt serieuze test voor Trump