De Thuiskok: Culinaire evergreens

Een van de leukste bijkomstigheden van het schrijven van deze kookrubriek is dat ik wekelijks nieuwe recepten sta uit te proberen in de keuken. Maar er zijn ook dagen dat uitgebreid koken er niet van komt, en dan grijp ik meestal terug op bekende recepten.

Het zou zomaar kunnen dat er een paar daarvan in het eerste kookboek van Brenda Hoff staan. Van blog naar kookboek is een inmiddels bekende route en voor Hoff werd dat eind vorig jaar realiteit toen haar boek Snelle klassiekers met een twist uitkwam. Op haar blog Brenda Kookt - maandelijks 300.000 unieke bezoekers - publiceert ze recepten en bespreekt en fotografeert ze tal van andere culinaire zaken.

Het boek van Hoff verschilt niet veel van haar website, dus voor de fans is er veel wils: huiselijke gerechten, niet moeilijk en niet lang, zonder dat het te simpel wordt. De meeste recepten zijn in pakweg vijf stappen en dertig minuten gemaakt. Dat is toch wel het minimum om na afloop het gevoel te hebben dat je met koken bezig bent geweest.

Hoff heeft het over klassiekers „met een twist”, en geeft zichzelf zo veel ruimte om af te wijken van klassieke recepturen. Dat pakt geregeld leuk uit, zoals bij de quiche van boerenkool met worst, of de hartige strudel van pompoen en kalkoen. Hier en daar is ook simpelweg het hoofdingrediënt vervangen: bij de kip bourguignon bijvoorbeeld, of bij de zalm Wellington, die wel erg veel wegheeft van een zalm en croûte met wat champignons. En soms maakt Hoff het zichzelf te makkelijk. De sushihapjes bestaan uit de ingrediënten van sushi zonder dat ze zijn gerold. Dat is geen twist, dat is gewoon lui. Zo kan ik het ook: kieper dezelfde bestanddelen in een kom en je hebt een poké bowl.

Er staan ook ‘echte’ klassiekers in, van een ouderwetse gehaktbal tot een goed gevulde kippensoep en van pasta pesto tot een salade niçoise. Ik denk dat Hoff hier bewust voor heeft gekozen, want al die evergreens uit de keuken zorgen voor een feest van herkenning. Het helpt dat je de meeste recepten al een keer gemaakt hebt; na een drukke dag maak je toch sneller een bekend gerecht dan te beginnen aan een nieuw culinair experiment. Een bruikbaar en handig kookboek, waar we de komende dagen een paar creatieve klassiekers uit maken.