Teruglezen: blunder bij de Oscaruitreiking

Warren Beatty kent de Oscar voor de Beste Film ten onrechte toe aan La La Land.
Warren Beatty kent de Oscar voor de Beste Film ten onrechte toe aan La La Land. Foto Aaron Poole/AMPAS

Een opmerkelijke ontknoping van de Oscaruitreiking, vannacht (Nederlandse tijd) in Los Angeles. Eventjes dacht de crew van La La Land de belangrijkste filmprijs in de wacht te hebben gesleept. Maar toen de makers van de musicalfilm op het podium al aan hun dankwoord waren begonnen, bleek het een pijnlijke vergissing. De leden van de Academy hadden de Oscar voor de Beste Film toegekend aan filmhuisproductie Moonlight.

Lees ook: Moonlight alsnog beste film en meer diversiteit in nominaties

De New York Times schreef de minuten rond het incident letterlijk uit. De transcriptie laat de verwarring zien die ontstond toen duidelijk werd dat er een fout was gemaakt. Maar La La Land-producent Jordan Horowitz herpakte zich snel: “Ik ben bijzonder trots deze prijs aan mijn vrienden van Moonlight te mogen overhandigen…”

Presentator Jimmy Kimmel had relativerende woorden voor het publiek. “Het is maar een award show. Ik bedoel, we stellen niet graag mensen teleur, maar het goede nieuws is: we hebben wel een paar extra toespraken gekregen.”