Teken Trump in 3 stappen

De snelste manier om een goed gelijkend portret te maken is een foto. Maar goed, stel dat je toch iemand wilt tekenen of schilderen, hoe maak je dan een portret dat lijkt? Vaak is het niet zo moeilijk om te laten zien wie je wilt afbeelden. Teken bijvoorbeeld een gele kuif, een pruillip en een Mussolini-kin en iedereen ziet wie je bedoelt. Maar dat wil nog niet zeggen dat het ook op Trump lijkt.

Voor het tekenen van een gelijkend gezicht is het niet nodig om de bouw van de schedel te kennen of de precieze vorm van ogen, mond en neus te kunnen weergeven. Belangrijker is het om je te concentreren op de patronen van donker en licht. Teken alleen wat je echt ziet – donkere en lichte patronen – , niet wat je weet dat er zou moeten zitten – neusgaten, oogleden, etc.

Ter gelegenheid van zijn 1.000ste portrettekening in NRC geeft Siegfried Woldhek dinsdag een workshop in Amsterdam. (uitverkocht)