In beeld

Tattoo’s tegen geweld

Zjenja Zachar heeft een kleine tatoeagestudio in Oefa , een provinciestad in Rusland. Elke maandag zet ze tattoo’s bij vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Vorig jaar las Zachar (33) over Flavia Carvalho. De Braziliaanse tatoeage-artieste zet tattoo’s over de littekens van mishandelde vrouwen – gratis. Zjenja besloot hetzelfde te doen. „Bleek dat ik de enige was in heel Rusland.”
Vadim Braydov/AP
Nog voor de zomer goed en wel op gang was gekomen hadden zich meer dan vijfhonderd vrouwen gemeld. Nog altijd krijgt ze meerdere mails per dag.
Vadim Braydov/AP
Huiselijk geweld is een groot probleem in Rusland, maar hoe groot de omvang van het probleem is, weet niemand precies.
Vadim Braydov/AP
Rusland kent geen wetgeving voor het bestrijden van huiselijk geweld en heeft geen instanties die zich bezig houden met preventie. Daardoor ontbreekt een goede registratie.
Vadim Braydov/AP
Vorige maand nam het Russische parlement een wet aan die het slaan van ‘naasten’ uit het strafrecht haalt. Hulpverleners vrezen dat dit het geweld tegen vrouwen zal verergeren. ,,Dit is een vrijbrief voor de vrouwenmeppers’’, zegt Larisa Ponarina van het Anna-Centrum in Moskou.
Vadim Braydov/AP
Uit een grote landelijke studie uit 2011, waarbij 30.000 vrouwen werden ondervraagd in 60 verschillende regio’s, bleek dat één op de vijf vrouwen te maken heeft gehad met geweld van haar partner of ex-partner.
Vadim Braydov/AP
In een eerdere studie in 2005 onder 2.200 vrouwen zei 36 procent van de ondervraagden fysiek of seksueel geweld te hebben ondergaan.
Vadim Braydov/AP
Rusland is lid van de Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW).
Vadim Braydov/AP
In 1999 rapporteerde Moskou aan het CEDAW dat er in Rusland elk jaar 14.000 vrouwen om het leven komen als gevolg van geweld van hun partner of een familielid.
Vadim Braydov/AP
Meer recente cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, geciteerd door persbureau Ria Novosti in 2013, spreken van 12.000 dodelijke slachtoffers.
Vadim Braydov/AP
Ook in de andere Europese landen is huiselijk geweld een enorm probleem. In 2014 publiceerde het EU-Grondrechtenagentschap een grootschalige studie naar geweld tegen vrouwen in de landen van de Europese Unie.
Vadim Braydov/AP
Daaruit blijkt dat 22 procent van vrouwen in haar leven geweld heeft ondergaan van een partner of ex-partner.
Vadim Braydov/AP
Het Nederlandse cijfer (25 procent) ligt iets boven dat Europese gemiddelde.
Vadim Braydov/AP