SpaceX: in 2018 twee mensen in vlucht om de maan

Het gaat om de eerste private reis in het ruimtetoerisme. De laatste bemande vlucht richting de maan vond plaats in 1972.

Een Falcon-9-raket van SpaceX vorige week zondag. De raket bevat bevoorrading voor het internationale ruimtestation ISS.
Een Falcon-9-raket van SpaceX vorige week zondag. De raket bevat bevoorrading voor het internationale ruimtestation ISS. Foto Joe Skipper/Reuters

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, wil in 2018 twee mensen rond de maan laten vliegen. De reis zal “sneller en verder gaan” dan enig welke reis voor hen, zo belooft SpaceX maandag. Het gaat om de eerste private ruimtevlucht richting de maan.

De reis moet eind 2018 gaan plaatsvinden. Het zal voor het eerst in 45 jaar zijn dat er nog eens mensen richting de maan gaan. De Apollo-17-missie in 1972 was de laatste bemande ruimtevaartmissie naar de maan. De private ruimtereis met SpaceX zal niet landen op het hemellichaam.

Musk werd naar eigen zeggen zelf door de personen benaderd of een reis om de maan te realiseren was via het bedrijf dat private ruimtevaart wil gaan aanbieden. Hoeveel de bijzondere vlucht hen gaat kosten, wil de Zuid-Afrikaanse ondernemer niet zeggen, maar wel dat er inmiddels een “significant deel” van het bedrag is betaald.

Falcon-raket

Volgens Musk ligt SpaceX op koers om halverwege 2018 NASA-astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te sturen. Ongeveer zes maanden later moet de private reis rond de maan gaan plaatsvinden. Dit zal gebeuren met een Dragon-capsule die gelanceerd zal worden met een Falcon-raket. Deze capsule is nog niet eerder getest met mensen daarin.

Afgelopen maand lanceerde SpaceX voor het eerst in maanden weer succesvol een aantal satellieten met de Falcon 9-raketten. In september vorig jaar ontplofte een onbemande raket nog bij een test. Vorige week schoot het bedrijf nog 2500 kilo aan bevoorraading voor het ISS de ruimte in. SpaceX is één van de twee bedrijven die het internationale ruimtestation ISS van de NASA bevoorraadt.