Ruim 10 procent minder neushoorns gestroopt in Z-Afrika

In totaal kwamen vorig jaar 1.054 neushoorns door stroperij om het leven.

Neushoorns in het oosten van Zuid-Afrika.
Neushoorns in het oosten van Zuid-Afrika. Foto Vin Crosbie

Stropers hebben in 2016 in Zuid-Afrika 10,3 procent minder neushoorns vermoord dan het jaar ervoor. Dat meldt het Zuid-Afrikaanse Departement van Milieuzaken maandag. In totaal kwamen vorig jaar 1.054 neushoorns door stroperij om het leven.

Twitter avatar environmentza Environmentza A total of 1 054 rhino were poached in 2016, compared to 1 175 in the same period for 2015, representing a decline of 10.3%.

Het Departement schrijft de daling toe aan betere veiligheidsmaatregelen. In 2016 werden 680 mensen opgepakt in verband met het stropen van neushoorns en het verhandelen van de hoorns. Zuid-Afrika herbergt de grootste neushoornpopulatie ter wereld.

Twitter avatar environmentza Environmentza During 2016, the SAPS reported that a total of 680 poachers and traffickers were arrested for rhino-related poaching offences nationally.

Handel

Stropers doden de beesten om hun hoorns. Die worden vervolgens op de zwarte markt verkocht. Vooral in Azië, met name in Vietnam, vindt de hoorns gretig aftrek. Het wordt daar gebruikt voor ornamenten en alternatieve medicijnen.

Twitter avatar environmentza Environmentza Min #EdnaMolewa - It is with concern that we report that in 2016, 46 elephants were poached in the Kruger National Park

Behalve neushoorns vermoordden stropers in 2016 ook 46 olifanten in het beroemde Kruger National Park, een van de belangrijkste parken en toeristische trekpleisters van Zuid-Afrika. Dat is opmerkelijk, omdat dit park tot nu toe vrijwel geheel vrij bleef van stroperij. Het Departement laat weten “bezorgd” te zijn over deze ontwikkeling.

Reactie

TRAFFIC, een milieugroep die handel in bedreigde diersoorten monitort, zegt blij te zijn met de daling. Wel merkt de groep op dat ruim duizend gedode neushoorns in één jaar tijd nog steeds “onacceptabel veel” is. Voorlopige gegevens tonen aan dat het stropen van neushoorns ook afneemt in Namibië en andere Afrikaanse landen, aldus TRAFFIC.

In 2015 werden in Zuid-Afrika nog 1.175 neushoorns gestroopt. Dat was al een daling ten opzichte van het jaar ervoor, toen er nog 1.215 dieren door stroperij om het leven kwamen.