Producentenvertrouwen in februari weer gestegen

Het vertrouwen ligt op het hoogste percentage sinds 2008. Vooral in de bouw- en houtindustrie zijn ondernemers optimistisch.

Industrie van Tata Steel
Industrie van Tata Steel Lex van Lieshout/ANP

Het producentenvertrouwen is in februari weer gestegen ten opzichte van januari. De verhouding van het aantal optimistische ondernemers ten opzichte van het aantal pessimistische ondernemers ligt rond de zeven procent, ten opzichte van zes procent in januari. Dat meldt het CBS maandagochtend.

Het vertrouwen van producenten wordt gemeten aan de hand van drie factoren: bedrijvigheid, orderpositie en voorraden. De verhouding tussen positieve en negatieve antwoorden is al sinds 2014 weer positief, en stijgt vooral de laatste paar maanden tot nieuwe records. Op dit moment is het percentage het hoogste sinds maart 2008. De afgelopen twintig jaar lag het gemiddelde rond de 0,6 procent.

Hout, bouw en textiel

In de hout- en bouwindustrie ligt het percentage van alle deelindustrieën het hoogst, op bijna 16 procent. Daarna volgt met nauwelijks een verschil de textielindustrie. Het minste vertrouwen heerst in de transportbranche, waar de 4 procent net niet gehaald wordt.

Ondernemers zijn wel licht negatief over de deelindicator voorraden. Dat betekent dat een meerderheid van de ondernemers vindt dat hun voorraadgrootte te groot is. Wel zijn ze positief over de andere twee deelindicatoren: orderpositie en de hoeveelheid productie.