PostNL keert voor het eerst sinds 2011 weer dividend uit

Aandeelhouders kregen enkele jaren geen dividend uitgekeerd vanwege een negatief eigen vermogen.

Een uithangbord van PostNL
Een uithangbord van PostNL Remko de Waal/ANP

PostNL gaat over het jaar 2016 dividend uitkeren aan haar aandeelhouders. Dat maakt het bedrijf maandagochtend bekend bij het presenteren van de jaarcijfers.

Sinds 2011 werd er geen dividend uitgekeerd omdat het bedrijf worstelde met een negatief eigen vermogen. Nu is het eigen vermogen volgens PostNL weer op peil, onder meer door reorganisaties, de overname van TNT door FedEx en door een grotere nettowinst over 2016. Die bedroeg 280 miljoen euro, tegenover 148 miljoen een jaar eerder. In 2014 maakte PostNL nog een verlies van 4 miljoen.

Lees ook dit interview met PostNL-topvrouw Herna Verhagen: ‘PostNL roept veel oranjegevoel op’

PostNL wil de winstgevendheid de komende jaren nog meer verhogen, onder andere door verder te reorganiseren. Zo verdwijnen er de komende vier jaar ongeveer 2000 banen bij de afdeling brieven. Die trend was de afgelopen jaren ook zichtbaar. Volgens directeur Herna Verhagen wordt het grootste deel van het banenverlies gerealiseerd door natuurlijk verloop en herplaatsing. Bij pakketten zit namelijk juist groei in de hoeveelheid banen: PostNL vervoerde vorig jaar ruim 13 procent meer pakketten dan in 2015.

De omzet bleef met 3,4 miljard nagenoeg gelijk aan die van 2015. Er werd al verwacht dat het bedrijf dit jaar dividend zou gaan uitkeren, maar dit was nog niet officieel vastgesteld.

Positief toekomstbeeld door groei online

PostNL ziet de toekomst positief in, onder meer doordat de markt voor ‘e-commerce’ (online bestelde pakketten) blijft groeien. Het bedrijf voorspelt in 2020 45 procent van de omzet uit online pakketverkoop te halen.