Papa koopt illegaal medicijnen, op CS

Wie: Selim

Waar: rechtbank Rotterdam

Kwestie: handel in medicijnen, bezit xtc

Deze strafzaak blijkt een co-productie van justitie en tv-producent Noordkaap. Het tv-bedrijf organiseerde voor Undercover in Nederland via een website de illegale aanschaf van een partij kalmeringspillen, op Rotterdam CS. Die kwam een zekere Selim brengen, tegen betaling van 750 euro.

Het tv-programma van Alberto Stegeman was ingelicht omdat de politie na aangifte te weinig belangstelling zou hebben getoond. Selim wordt ervan verdacht koerier te zijn van een website waar via een 06-nummer allerlei medicijnen zonder recept konden worden aangeschaft bij een zekere ‘Vladimir’.

Een hoogbejaard stel uit een Twents dorpje bleek vaste klant, tot ongerustheid van de dochter des huizes. Zij bracht de zaak aan het rollen en kreeg haar vader, die van de pillen afhankelijk was, zover om uitgebreid te getuigen bij de politie. Dat was wel nádat Undercover aan de bel had getrokken. De Twent bleek tweemaal per jaar naar Rotterdam CS te reizen voor nieuwe voorraad.

Undercover organiseerde in augustus bij wijze van proef een koop. In oktober werd dat herhaald, nu met verborgen camera en verdekt opgestelde agenten. Selim werd met het geld in de hand achter het stuur van de Clio van zijn moeder aangehouden – later dit tv-seizoen is het allemaal op SBS te zien.

Vladimir verlinkt hij niet

En nu zit Selim (34) dus voor de rechter, zeer schuldbewust, en erop gespitst zijn aandeel in de pillenhandel zo klein mogelijk voor te stellen. ‘Vladimir’ is nooit gevonden. Selim wil wel zeggen dat het een „goede bekende” van hem is. Maar niet hoe hij voluit heet, noch waar hij woont. Dat is hem te gevaarlijk. En „ik ben niet iemand die anderen verlinkt”. Hij erkent voluit dat hij bij zijn ongewilde optreden in Undercover pillen leverde.

Maar dat hij dat vaker zou hebben gedaan – ook bijvoorbeeld in augustus bij de generale repetitie – daar is niets van waar. Zijn advocaat vindt de verklaring van Undercover bij de politie ook niet te kwalificeren als bewijs. Er is niets gecontroleerd, geen datum vastgesteld of tijdstip uitgezocht. Er is wel een vage foto, die de officier voldoende vindt lijken, maar Selim niet.

Wat Selim dan weer niet helpt, is dat in zijn telefoon berichtenverkeer is gevonden met het nummer van Vladimir. Daarin lijken bestellingen te zijn gedaan voor medicijnen. Zou Selim misschien ook leverancier zijn? Misschien had hij als medewerker van een thuiszorgorganisatie toegang tot geneesmiddelen? Maar de herkomst van de handel is door de politie niet gevonden. Dat hij misschien toch meer deed dan eenmalig koerier spelen voor Vladimir, blijkt ook uit berichtenverkeer met zijn vriendin. Die appte hem ooit dat ze niks meer met hem te maken wilde hebben, en: „Laat niks achter en ruim alles op.” Hoe zit dat, vraagt de rechter. Toen bij de vriendin huiszoeking werd gedaan, werden in een tas met zijn laptop immers ook een paar stripjes xtc aangetroffen. En in zijn telefoon zaten foto’s van precies dat type pillen. Selim wijt het aan ‘anderen’ die zijn telefoon mochten gebruiken, onder wie dus zijn goede bekende Vladimir. En dat ‘niks achterlaten’, dat ging vast over z’n broek of schoenen.

De officier vraagt tien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ze vindt handel in deze kalmeringspillen vergelijkbaar met die in harddrugs, wat de advocaat onbegrijpelijk vindt. Hij vindt het ook vreemd dat Selim nu al vier maanden in voorarrest zit. Zijn cliënt maakte één fout, heeft geen strafblad, voltooide een hbo-opleiding personeelswerk, werkte als intercedent bij een uitzendbureau, in de horeca en had enige tijd een eigen bedrijf.

Selim leest een eigen verklaring voor. Hij zegt zijn „lesje te hebben geleerd”, meent dat hij „is gebruikt”, maar zegt ook „verantwoordelijk voor mijn eigen daad” te zijn. De rechtbank oordeelt twee weken later dat alle ten laste gelegde feiten zijn bewezen. Hij heeft ten minste twee keer onbevoegd medicijnen geleverd en xtc in bezit gehad. Gezien zijn blanco strafblad krijgt hij vier maanden cel, precies de lengte van het voorarrest.