Onzekerheid over megafusie LSE en Deutsche Börse

Het Londense beursbedrijf kan een nieuwe voorwaarde van de EU niet tegemoet komen.

Foto Toby Melville / Reuters

De geplande megafusie van Deutsche Börse AG en de London Stock Exchange (LSE) om de grootste beurs van Europa te vormen gaat waarschijnlijk niet door. LSE kan niet voldoen aan een nieuwe voorwaarde door mededingingsautoriteiten van de Europese Unie.

In een verklaring zondag schrijft de Britse beurs dat het niet gaat lukken om het Italiaanse MTS te verkopen. Brussel wilde dat het online handelsplatform voor Europese overheidsobligaties verkocht zou worden omdat LSE anders te machtig zou worden binnen de Europese markt.

Eerder in februari kwam de EU met de eis dat de afstoting van MTS voor maandagmiddag moest worden ingezet om de deal met het Duitse Börse door te mogen laten gaan. “Gezien de huidige positie van de [Europese] Commissie, is LSE van mening dat de commissie waarschijnlijk niet in zal stemmen met de fusie”, concludeert de beurs.

Beursreus

Ook liet LSE weten bang te zijn het vertrouwen van regelgevers in Italië te schaden als het MTS zou verkopen. LSE is al meer dan een jaar in onderhandeling met de Duitse beurs. Met de fusie wilden ze de twee belangrijke partijen van de grootste Europese financiële centra, Londen en Frankfurt, samenvoegen tot een beursreus ter waarde van 29 miljard euro.

Lees ook: Gaat de Londense beurs nu toch naar Duitsland?

De geplande fusie stond al langer onder druk, onder andere nadat Groot-Brittannië ervoor koos om de Europese Unie te verlaten in juni. Sindsdien zeiden critici dat de deal door het veranderde politieke landschap in Europa achterhaald was.

Euronext

Ondanks de Brexit wilde LSE de fusie doorzetten, en stemde in met meerdere eisen van de Europese Commissie. Eerder besloot het onder de Franse tak LCH Clearnet voor 510 miljoen te verkopen euro aan Euronext, de eigenaar van de Amsterdamse beurs, onder voorwaarde dat Brussel in zou stemmen met de fusie van LSE en Börse.

Lees ook: Waarom koopt beursbedrijf Euronext een clearinghouse voor een half miljard?

Maar nu LSE de volgende eis van de EU niet tegemoet kan komen is de kans groot dat zowel de fusie met Börse als de deal met Euronext niet door gaan.
Volgens Börse is de beslissing door LSE alleen gemaakt. Voor het einde van de maand verwachten ze een reactie van Brussel.

De koersen van de aandelen van alledrie de beursbedrijven daalden maandagochtend. Euronext opende drie procent lager. LSE en Börse daalden respectievelijk een en twee procent.