‘Noord-Koreaanse regering achter moord Kim Jong-nam’

Vier verdachten zouden volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst voor twee ministeries in Pyongyang hebben gewerkt.

De foto van Kim Jong-nam op een Chinees tijdschrift.
De foto van Kim Jong-nam op een Chinees tijdschrift. Foto: Thomas Peter / Reuters

De moord op Kim Jong-nam zou het werk zijn geweest van de regering van Noord-Korea. Dat heeft de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS maandag in een besloten vergadering medegedeeld aan politici, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De vier zouden volgens de inlichtingendienst werkzaam zijn voor de Noord-Koreaanse regering. Het zou gaan om twee medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en twee van het ministerie van Staatsveiligheid. In totaal werden acht Noord-Koreanen gearresteerd, het Maleisische onderzoek naar de moordzaak loopt nog. Hoewel al werd aangenomen dat het regime in Pyongyang betrokken was bij de moord, werd er nog niet eerder een rechtstreekse beschuldiging uitgesproken.

De halfbroer van leider Kim Jong-un werd op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur met een zeer giftig zenuwgas om het leven gebracht. Dit gas, VX genaamd, wordt gezien als het meest dodelijke chemische wapen dat er bestaat. Noord-Korea zou over een voorraad beschikken, net als Rusland en de Verenigde Staten.

Wetenschapsredacteur Karel Knip over het zenuwgas: Eén druppel VX kan al dodelijk zijn

Het regime in Noord-Korea ontkent met klem iets te maken te hebben met de moord. Tijdens de briefing liet de NIS verder weten dat het regime van Kim Jong-un onlangs vijf hooggeplaatste medewerkers van de veiligheidsdienst heeft geëxecuteerd. Ze zouden met luchtafweergeschut ter dood zijn gebracht omdat ze rapporten hadden geschreven die de Noord-Koreaanse leider “buitengewoon woedend” hadden gemaakt.

Kim Jong-nam woonde in de Chinese steden Shanghai en Macau, waar hij de bescherming genoot van de Chinese autoriteiten. Kort na zijn dood schortte China de import van steenkool uit Noord-Korea tot het einde van het jaar op. De kwestie is niet alleen voor de Chinezen gevoelig, maar ook voor de Maleisische autoriteiten: de moord met het omstreden zenuwgas kon gepleegd worden op de belangrijkste luchthaven van het land.