Kirgizische oppositieleider blijft vastzitten

De Kirgizische oppositieleider Tekebajev werd zondag opgepakt op verdenking van fraude en corruptie.

Archieffoto van Omoerbek Tekebajev uit 2010.
Archieffoto van Omoerbek Tekebajev uit 2010. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

De prominente Kirgizische oppositieleider Omoerbek Tekebajev blijft voorlopig vastzitten op verdenking van fraude en corruptie. Dat heeft een Kirgizische rechtbank maandag besloten, meldt persbureau AP. Aanhangers van Tekebajev noemen de aanklacht politiek gemotiveerd.

De 58-jarige oppositiepoliticus werd zondagochtend gearresteerd nadat hij was teruggekomen uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Hij moet in afwachting van een officieel onderzoek twee maanden in de gevangenis blijven. Volgens de Staatscommissie voor Nationale Veiligheid heeft Tekebajev bijna 1 miljoen euro aan steekpenningen aangenomen.

Protest

Circa tweehonderd aanhangers van Tekebajev verzamelden zich maandag voor het gerechtshof waar de zaak behandeld werd om hun onvrede te uiten. Zij eisen dat de politicus onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Tekebajev is de leider van de socialistische Ata-Mekenpartij. De partij heeft momenteel elf zetels in het Kirgizische parlement, dat in totaal 120 zetels telt. Daarmee is het de zesde partij van het land.

Monden snoeren

Tekebajev deed in 1995 en 2000 tevergeefs een gooi naar het presidentschap. Analisten denken dat de partijleider gearresteerd is om critici de mond te snoeren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november.

Kirgizië kende de afgelopen decennia meerdere ondemocratische machtswisselingen en conflicten. Ook zijn er grote problemen met corruptie, georganiseerde misdaad en etnische conflicten.