Kabinet negeert oproep Tweede Kamer: geen ruimer kinderpardon

Coalitiepartij PvdA steunde de oproep. Staatssecretaris Dijkhoff (Justitie, VVD) vindt dat verruiming in strijd is met het regeerakkoord.

Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet wil de voorwaarden voor het kinderpardon niet versoepelen, ook al heeft een meerderheid van de Tweede Kamer daartoe opgeroepen met een motie. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) zegt dat zo’n verruiming in strijd is met de afspraken die de VVD en PvdA hierover in 2012 hebben gemaakt in het regeerakkoord.

Kinderen die geen recht hebben op een verblijfsvergunning, kunnen soms via het ‘kinderpardon’ toch blijven, als zij al zo lang in Nederland wonen dat ze ‘geworteld’ zijn. In de praktijk komen weinig kinderen hiervoor in aanmerking. Tussen 2013 en 2015 zijn er 1.360 aanvragen ingediend. Honderd daarvan werden ingewilligd. De Tweede Kamer wil daarom soepelere regels. Coalitiepartij PvdA hielp vorige week een motie van de ChristenUnie aan een Kamermeerderheid die daarom vraagt.

Nu staat nog in de regels dat de ouders van deze kinderen altijd ‘meegewerkt’ moeten hebben aan terugkeer naar hun thuisland. In de motie wordt daarvan gemaakt dat ze alleen “beschikbaar” moeten zijn geweest “voor terugkeer”. Volgens een andere regel moet je altijd goed contact hebben gehouden met de landelijke overheid. De Kamer wil dat algemener formuleren, zodat het genoeg is als de ouders in beeld waren bij een gemeente of basisschool.

Dijkhoff zegt dat hij het beleid niet wil aanpassen omdat daarmee illegaal verblijf in Nederland “onnodig gestimuleerd” wordt. Wat hem betreft moeten eventuele aanpassingen wachten tot de volgende kabinetsformatie.

De indiener van de motie, Joël Voordewind (ChristenUnie), zegt dat hij Dijkhoff nu zal vragen om een ‘uitzetstop’, “hopelijk met steun van de PvdA”. Hij wil dat de afgewezen kinderen die door deze versoepeling in aanmerking zouden komen voor een verblijfsvergunning voorlopig niet het land uitgezet worden.