Journalist Die Welt officieel vastgezet in Turkije

Deniz Yücel zat al bijna twee weken in voorlopige hechtenis. De Turkse regering verdenkt hem van het verspreiden van “terreurpropaganda”.

Deniz Yücel op archiefbeeld.
Deniz Yücel op archiefbeeld. Foto Karlheinz Schindler/AFP

De Turks-Duitse correspondent Deniz Yücel van dagblad Die Welt is maandag door Turkije officieel gearresteerd. Ankara beticht de journalist van het verspreiden van”terreurpropaganda” en aanzetten tot haat, zo meldt zijn eigen krant.

Yücel zat al bijna twee weken in voorlopige hechtenis in Istanbul, nadat hij werd vastgezet toen hij zich dertien dagen geleden vrijwillig voor verhoor meldde. Een rechtbank in Istanbul bepaalde maandag dat Yücel officieel gearresteerd mocht worden en hij kan nu tot vijf jaar worden vastgehouden.

De journalist berichtte over gehackte e-mails van de minister van Energie, Berat Albayrak. Dat is een schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De mails lekten eind vorig jaar uit via publicatieplatform WikiLeaks.

Banden met Islamitische Staat

Yücel heeft volgens de Turkse regering misinformatie verspreid en daarmee de regering in diskrediet gebracht. Hij zou de indruk hebben gewekt dat Albayrak is te linken aan Islamitische Staat. Ook zou de Turkse regering via sociale media proberen de publieke opinie over Erdogan te sturen. De authenticiteit van de e-mails zijn overigens nooit bevestigd door Albayrak zelf.

Yücel is volgens Die Welt de eerste Duitse correspondent die is opgepakt sinds Erdogan in 2004 aan de macht kwam. De Duitse journalistenvakbond heeft Turkije opgeroepen om Yücel onmiddellijk vrij te laten.

De Turkse regering voert sinds de mislukte couppoging afgelopen zomer een repressief beleid ten aanzien van journalisten. Eerder werd ook al de Nederlandse Ebru Umar opgepakt vanwege het beledigen van Atatürk, president Erdogan en de profeet Mohammed. Het land staat op plaats 151 op de persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen.