Halima Aden, model met hoofddoek, op de cover van modeblad CR Fashion Book

Halima Aden haalde eind november het nieuws toen ze in een boerkini op het podium van de Miss Minnesota-verkiezing verscheen, en nu staat het 19-jarige Somalisch-Amerikaanse model op de cover van CR Fashion Book. Op Instagram schreef Aden: „Nooit gedacht dat ik zou meemaken dat een vrouw gekleed als ik op de cover van een modeblad zou staan.”

Het model is de afgelopen drie maanden omarmd door de internationale modewereld. Aden, die werd geboren in een Keniaans vluchtelingenkamp en op haar zesde naar de VS verhuisde, verscheen twee weken geleden in New York met hoofddoek op de catwalk van Yeezy, het modemerk van rapper Kanye West. Yeezy heeft altijd modellen met een diverse achtergrond.

Opvallender was dat Aden een week later in Milaan op de catwalk van luxe Italiaanse merken Alberta Ferretti en Max Mara liep. En nu dus op CR Fashion Book, het toonaangevende modeblad van Carine Roitfeld, ex-hoofdredacteur van Vogue.

Dat maakt de modewereld nog lang geen afspiegeling van de gemiddelde winkelstraat, maar het laat wel zien dat diversiteit een thema is. Ook de Amerikaanse Vogue, die 125 jaar bestaat, heeft deze maand zeven ‘diverse’ modellen op de cover, onder wie Imaan Hammam, Nederlandse model van Marokkaans-Egyptische afkomst.