NRC checkt: ‘GroenLinks betaalt afschaffing eigen risico met zeven nieuwe belastingen’

Dat zei Alexander Pechtold (D66).

In het programma van GroenLinks vindt de grootste fiscale verschuiving plaats van alle (middel)grote partijen. Grosso modo gaan de lasten op arbeid met 26,4 miljard omlaag en gaan de lasten op vermogen (en winst) en milieuvervuiling omhoog, met 6,5 miljard respectievelijk 18 miljard. De afschaffing van het eigen risico in de zorg kost in de GroenLinks-variant volgens het CPB per saldo 4,1 miljard.

Het is lastig aan te wijzen welke maatregelen voor deze dekking zorgen. Er zijn bijvoorbeeld zeven gebundelde zorgmaatregelen van GroenLinks die volgens het CPB ruim 2 miljard opbrengen. Daarbij gaat het overigens niet om nieuwe belastingen. Die vinden we wel in het overzicht van ‘lastenmutaties’ van het CPB. Bij GroenLinks gaat het daarbij om acht nieuwe belastingen, niet zeven. GroenLinks wil een kilometerheffing voor vracht- en bestelauto’s (dit zijn twee aparte maatregelen), een kilometer- en congestieheffing voor personenauto’s (opnieuw twee maatregelen), een verpakkingsbelasting, een heffing op bestaande bebouwing, een vliegtaks en een openruimteheffing. Het zijn er dus meer dan de zeven die Pechtold noemt, maar de tendens is juist. Dus grotendeels waar. (PdWW)