Ex-president Zuid-Korea niet verhoord om schandaal

Park Geun-hye hoort over een maand of zij definitief wordt afgezet – waarop ze ook vervolgd kan worden.

Een demonstrant houdt foto's omhoog van Park tijdens een protest bij het Constitutioneel Hof in Seoel.
Een demonstrant houdt foto's omhoog van Park tijdens een protest bij het Constitutioneel Hof in Seoel. Foto: Jeon Heon-Kyun / EPA

Voormalig president Park Geun-hye van Zuid-Korea zal niet door speciale aanklagers als verdachte worden gehoord in het grote corruptie-onderzoek dat tegen haar loopt. De onderhandelingen over een verlenging van het onderzoek liepen maandag stuk, nadat het kantoor van haar vervanger weigerde audio- en video-opnamen toe te staan tijdens de verhoren. Dat meldt persbureau Reuters.

Park Geun-hye werd in december door het parlement van haar bevoegdheden ontdaan, nadat aanklagers een onderzoek waren gestart naar haar rol in een groot corruptieschandaal, waar ook de bestuurstop van Samsung bij betrokken zou zijn. Bij monde van een advocaat liet Park maandag nogmaals weten “nooit in haar eigen belang” te hebben gehandeld. Ze ontkende tevens steekpenningen van Samsung te hebben ontvangen.

Het corruptieschandaal draait om een vertrouweling van Park. Deze Choi Soon-sil zou Park hebben verleid om topmannen uit het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven onder druk te zetten geld te doneren aan politieke organisaties. Ook zouden er persoonlijke steekpenningen zijn aangenomen. Een invloedrijk bestuurder van Samsung werd gearresteerd in verband met het onderzoek.

Lees ook: De diepe val van president Park

Woedende oppositie om weigering

De aanklagers hadden om een verlenging van dertig dagen gevraagd, om zo ook Park persoonlijk te kunnen verhoren. Premier Hwang Kyo-ahn, die momenteel waarneemt voor Park, wees de verlenging af. De oppositie reageerde woedend; twee partijen dreigden eenzelfde afzettingsprocedure tegen Hwang in gang te zetten. Wekelijks vinden in de hoofdstad grote protesten plaats - zowel door voor- als tegenstanders van Park.

Dinsdag komen de onderzoekers met hun eindrapport, in afwachting van het besluit van het Zuid-Koreaanse Constitutionele Hof om de afzettingsprocedure te voltooien. Zolang Park formeel president blijft, kan ze niet worden vervolgd. Als het Hof de procedure voortzet, zou het voor het eerst zijn dat een democratisch gekozen leider wordt afgezet.