Duurzame beleggers bezorgd over nieuwe strategie Unilever

Aandeelhouders Minister Dijsselbloem en een aantal pensioenfondsen vrezen dat Unilever zich te veel gaat richten op aandeelhouders die snel willen verdienen.

Topman Paul Polman van Unilever
Topman Paul Polman van Unilever Foto AP

Terwijl Nederland nog nahijgt van de brutale poging van Kraft Heinz om Unilever over te nemen, ruim een week geleden, lijkt een van de hoofdrolspelers de zaak alweer ver achter zich te hebben gelaten.

In de jaarlijkse brief die Warren Buffett afgelopen weekeinde aan zijn aandeelhouders stuurde, repte de Amerikaanse superinvesteerder met geen woord over de zaak. In het bijna dertig pagina’s tellende document onderhoudt Buffett de aandeelhouders van zijn investeringsfonds Berkshire Hatheway onder andere over de voors en tegens van het terugkopen van aandelen en de onredelijke bedragen die vermogensbeheerders vragen van hun beleggers.

Maar hoewel Berkshire Hatheway samen met de agressieve Braziliaanse private-equity firma G3 de dienst uitmaakt bij Kraft Heinz en dus bij het overnamebod, ontbrak de poging om Unilever in te lijven geheel in het jaarlijkse schrijven van de 86-jarige megabelegger.

Lees ook: Unilever kan wel een beetje Kraft Heinz gebruiken

Tien dagen geleden kwam zakenkrant Financial Times met het nieuws dat Kraft Heinz Unilever voor 134 miljard euro wilde overnemen. Twee dagen later was de overname van de baan en gingen de partijen „als vrienden” uiteen. „Berkshire Hatheway doet niet aan vijandige overnames”, probeerde Buffet meteen gerust te stellen.

Maar in Nederland zit de schrik er nog goed in. Zeker nadat Unilever afgelopen woensdag bekendmaakte dat het zijn strategie „grondig” gaat herzien om de aandeelhouders „sneller te laten delen in de waarde van de onderneming”. Over ruim een maand moet duidelijk zijn hoe Unilever de aandeelhouderswaarde denkt op te krikken.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) waarschuwde zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed voor overhaaste stappen door Unilever: „Durf je kortetermijnaandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat langetermijnperspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames.” De minister pleitte voor het optrekken van „beschermingsconstructies” om de „aasgieren en hyena’s” van het lijf te houden die „je bedrijf proberen kapot te maken”.

Ook een aantal pensioenfondsen maakt zich zorgen over de reflex van Unilever om versneld aandeelhouderswaarde te willen creëren. In een ingezonden brief in de Volkskrant roepen PMT (pensioenfonds Metaal & Techniek), PME (pensioenfonds van de Metalelektro) en vermogensbeheerde MN Unilever op om „koersvast” te blijven in zijn strategie.

De pensioenfondsen vrezen dat de multinational op weg naar snellere winsten zijn duurzame koers zal verlaten.

„Dat Unilever kort na de overnamepoging van Kraft Heinz de winstgevendheid zo snel mogelijk wil opvoeren, mag wat ons betreft niet betekenen dat het concern zijn langetermijnkoers verlaat.”

De pensioenfondsen uit de metaalsector benadrukken dat echte aandeelhouderswaarde creëren een kwestie is van de lange termijn, „zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien”. Zij betogen dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van winstgevendheid.

„Maar een te sterke kortetermijnfocus van beleggers en bedrijven kan echter echte economische activiteit als basis voor duurzame groei en ontwikkeling van de economie in de weg staan.”