dopingregels

Usada: onderzoek naar atletiekcoach Salazar

Foto JUNG Yeon-Je/AFP

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft zondag bevestigd dat er een onderzoek gaande is naar de Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar. Hij heeft wellicht de antidopingregels overtreden. Salazar leidt een trainingscentrum van Nike in Oregon (VS) en is de trainer van de Britse topatleet Mo Farah. De Nederlandse atlete Sifan Hassan traint sinds december 2016 ook bij Salazar, maar valt buiten het onderzoek. „Het onderzoek loopt nog. Het gaat om de zorg van een arts aan atleten van het Nike Oregon Project”, aldus een Usada-woordvoerder. De Britse krant Sunday Times citeerde zaterdag uit het Usada-rapport. Salazar zou „onaanvaardbare gezondheidsrisico’s” hebben genomen met zijn atleten: het – niet verboden – aminozuur L-carnitine zou op verboden wijze via infuus zijn toegediend en medicijnen zouden zijn voorgeschreven zonder medische noodzaak. (ANP)