De Oscars staan niet alleen: nog vijf missers bij prijsuitreikingen

Het is de nachtmerrie bij elke prijsuitreiking: het uitroepen van de verkeerde winnaar. Niet alleen bij de Oscars werd deze boze droom werkelijkheid.

Foto iStock

De Oscar-uitreiking voor Beste Film schreef dit jaar geschiedenis, maar niet vanwege de winnaar Moonlight. Het zal vooral de blunder zijn die filmfans zich nog jaren zullen herinneren: de cast en crew van La La Land werd op het podium geroepen en de producers waren al aan hun bedankspeeches begonnen, toen bleek dat de verkeerde film was voorgelezen. Presentatie-duo Warren Beatty en Faye Dunaway had de verkeerde envelop in handen gekregen, door een fout van accountantskantoor PwC.

Miss Universe

Maar de Oscar-misser was niet de eerste grote vergissing bij een belangrijke prijsuitreiking. Presentator Jimmy Kimmel grapte na de La La Land-blunder “ik geef hier zelf Steve Harvey de schuld van”. Hij verwees daarmee naar de uitreiking van de Miss Universe-verkiezing van 2015. Presentator Steve Harvey riep Miss Colombia Ariadna Gutiérrez uit tot winnaar. Pas twee minuten later liet hij weten een fout gemaakt te hebben: de daadwerkelijke winnaar was Pia Alonzo Wurtzbach uit de Filipijnen. Het leidde tot een bijzonder pijnlijk moment waarop de kroon van het hoofd van Gutiérrez werd gehaald om Alonzo Wurtzbach te kronen.

Miljoenenjacht

Ook in Nederland kan het flink verkeerd lopen. Dat ontdekte presentator Winston Gerschtanowitz in 2010 bij het programma Postcode Loterij Miljoenenjacht. Kijkers konden meespelen met het televisieprogramma door te voorspellen welke koffer de deelnemer in de studio zou kiezen. Gerschtanowitz werd bij de verkeerde thuisspeler langs gestuurd om een prijs van 460 duizend euro uit te reiken. De verkeerde prijswinnaar mocht van de Postcode Loterij de prijs houden en een week later werd alsnog een terechte winnaar aangewezen, die óók 460 duizend euro won.

CAPawards

In 2009 ging het mis bij de uitreiking van de CAPawards, een prijs voor iemand die ondanks een lichamelijke handicap grote prestaties heeft verricht. In een liveshow van de Tros maakte toenmalig premier Jan Peter Balkenende de winnaar bekend. Door een vergissing met de enveloppen riep hij echter de verkeerde winnaar uit. Jurist Jacco Holthuis kreeg uiteindelijk de prijs. Hij werd een jaar lang ambassadeur van de stichting Onbeperkt Nederland.

Zomerhit

In België ging het vorig jaar fout bij de uitreiking van de Radio 2 Zomerhit. Cultuurminister Sven Gatz reikte die uit aan zanger Milow, maar tegen de tijd dat die het podium bereikt had was duidelijk dat er een fout was gemaakt. In de envelop met de winnaar zaten vier kaarten, voor de vier genomineerden. De kaart met de naam van de winnaar was uit de envelop gehaald, waardoor er drie kaarten overbleven, waaronder die met de naam van Milow. Na enige verwarring won K3 met het nummer Ushuaia.

Koningin Elisabethwedstrijd

In 2015 was er ook bij de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel even verwarring over de winnaar, al kwam dat niet door een fout van de organisatie of presentator. Juryvoorzitter Arie Van Lysebeth maakte bekend dat de Koreaanse Lim Ji-young het prestigieuze vioolconcours had gewonnen, maar in haar plaats kwam landgenoot Lee Ji-yoon het podium opgerend. Het duurde even voor duidelijk werd dat ze een vergissing had gemaakt. Nadat ze het podium weer had verlaten kon Ji-young alsnog de prijs in ontvangst nemen.