Commissaris van de koning

Jacques Tichelaar (PvdA) moet zich verantwoorden in Drentse Provinciale Staten na aantijging nepotisme

Jacques Tichelaar, commissaris van de koning in Drenthe, moet zich woensdag verantwoorden in de Provinciale Staten. De PvdA-prominent zou zijn schoonzus aan een adviesopdracht hebben geholpen voor het opknappen van Huize Tetrode in Assen, zo onthulden de Volkskrant en Dagblad van het Noorden zaterdag.

De klus in het rijksmonument was aanvankelijk aan een ander gegund, maar na Tichelaars interventie ging de opdracht (ter waarde van 3.105 euro) naar zijn schoonzus Karin Klinkenberg, zo zou blijken uit e-mails uit 2015.

Meerdere fractieleiders in de Provinciale Staten van Drenthe noemden het nieuws zaterdag na spoedberaad „heftig”.

Tichelaar zelf ontkende de bevoordeling tegenover RTV Drenthe. Volgens hem was de andere ontwerper aangesteld door de huurder van Huize Tetrode, terwijl dat de taak was van de eigenaar. Toen dit aan het licht kwam, is de opdracht ingetrokken en de ontwerpster met 3.500 euro schadeloos gesteld, aldus Tichelaar. Daarna kreeg Klinkenberg pas de klus.

Tichelaar kwam eerder in opspraak toen bekend werd dat hij in 2013 had bemiddeld in een conflict tussen de gemeente Coevorden en zijn zwager Jos Nijland. Hierna beloofde de Drentse commisaris van de koning nooit meer voor een familielid te zullen bemiddelen. (NRC)