Cijfers Binnenlandse Zaken

Dagelijks tien geweldsincidenten tegen asielmigranten in Duitsland

In Duitsland is vorig jaar 3.533 keer sprake geweest van geweld tegen asielmigranten. Daarnaast richtte het geweld zich in 217 gevallen op vrijwilligers van onder meer opvanglocaties, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. In totaal raakten 517 volwassenen en 43 kinderen gewond.

De meeste agressie tegen asielmigranten – 2.545 keer – vond plaats buiten de opvanglocaties, aldus de Duitse krant Die Welt. Binnen de opvanglocaties waren 988 mensen het slachtoffer van geweld.

Het geweld is op deze plekken wel iets afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Twee jaar geleden waren nog 1.031 asielmigranten het slachtoffer van agressie binnen de locaties.

De totaalcijfers kunnen niet worden vergeleken met voorgaande jaren, omdat aanvallen op individuele asielmigranten pas in 2016 als een aparte categorie werden geregistreerd.

Duitsland kampt met een achterstand bij het verwerken van asielaanvragen. Het besluit van bondskanselier Angela Merkel om in 2015 ongeveer een miljoen migranten het land binnen te laten heeft voor spanningen binnen de samenleving gezorgd. Na een aantal terreuraanslagen waarbij migranten betrokken waren, wordt gevreesd voor nieuwe terreur. Anderzijds leidde het aanvankelijk ruimhartige asielbeleid tot groei van de uiterste rechtse partij AfD en een toename van geweld tegen vluchtelingen.

De op drie na grootste partij van Duitsland, de uiterst linkse Die Linke, reageert verontwaardigd op de nieuwe cijfers. „Geweld tegen vluchtelingen gebeurt gemiddeld tien keer per dag. Moeten er eerst doden vallen, voordat de regering dit probleem serieus aanpakt?” liet Bondsdaglid Ulla Jelpke weten.

De Duitse regering veroordeelt het geweld „met de krachtigste bewoordingen”, zo staat in een brief aan het parlement: „Mensen die hun toevlucht tot Duitsland gezocht hebben, mogen verwachten dat ze dan ook veilig worden opgevangen worden.” (NRC)